Andrei Mardari / NewsMaker

Vasiloi, primul mesaj după atacul de la Aeroport, soldat cu 2 morți. Deciziile luate de conducerea Poliției de Frontieră

Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a venit cu o primă reacție publică, după atacul de acum aproape o săptămână la Aeroportul Internațional Chișinău, soldat cu două victime. Vasiloi anunță că a fost în toată această perioadă alături de familia polițistului ucis și că a dispus mai multe măsuri menite să sporească securitatea la frontieră. Inclusiv, spune șeful de la frontieră, a fost dispusă inițierea unei anchete de serviciu, urmare a tragicului eveniment. Totuși, în mesajul publicat puțin timp în urmă, Vasiloi nu menționează în niciun moment demisia solicitată în acest timp de societatea civilă, dar și mai multe partide politice.

Șeful de la frontieră susține că atacul de la Aeroport, soldat cu două decese, impune luarea mai multor decizii de intervenție pe structură. Pregătirea antiteroristă a personalului va deveni, astfel, una prioritară, dă asigurări Rosian Vasiloi.

„Viața polițiștilor și polițistelor de frontieră și a cetățenilor aflați în tranzit prin punctele de frontieră trebuie protejate cu orice preț. Primul curs va fi lansat luni, 10 iulie 2023. Ofițerii implicați în curs vor fi dotați cu echipamente și armament modern”, anunță Vasiloi.

Șeful Poliției de Frontieră anunță că a dispus, în această perioadă, inițierea anchetei de serviciu, care a fost comasată cu procedura inițiată de subdiviziunea specializată a MAI. La fel, spune Vasiloi, au fost dispuse măsuri per sistem de accelerarea perfecționării pregătirii militare a cadrelor proprii și a dotării acestora cu echipament modern care să facă față amenințărilor teroriste.

„În toate aceste activități beneficiem de sprijinul partenerilor noștri din FRONTEX, SUA, România, Ucraina, Polonia, Letonia, Lituania. Le mulțumesc pentru mesaje de compasiune și condoleanțe pe care le-a primit Poliția de Frontieră în aceste zile”.

***

Amintim că un cetățean al Tadjikistanului, cercetat penal pentru răpire în țara de baștină, a deschis focul pe Aeroportul Internațional Chișinău, în seara de 30 iunie, după ce i-a fost refuzată intrarea în Moldova. La scurt timp, agresorul, pe nume Rustam Așurov, a fost capturat de brigada de poliție cu destinație specială Fulger, acesta fiind grav rănit. În urma atacului, polițistul de frontieră Serghei Muntean și angajatul din securitatea aeroportuară, Igor Ciofu, au fost omorâți. Grav rănit în urma schimbului de focuri de la Aeroport, atacatorul acuzat de dublu omor, Rustam Așurov, s-a stins pe patul de spital pe 3 iulie.

Pe 1 iulie, Partidul Social Democrat European și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare au cerut demisia șefului Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi și ministrului de Interne Ana Revenco, după atacul armat de la Aeroport care s-a soldat cu 2 morți. Formațiunile consideră că în sistemul de securitate există breșe.

La 3 zile de la tragicul incident, Procuratura Generală a anunțat inițierea unui proces penal în scopul verificării neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare de către persoanele implicate în asigurarea securității persoanelor aflate la Aeroportul Internațional Chișinău. În ceea ce privește dosarul penal de bază, acesta este gestionat de Procuratura municipiului Chișinău.

Pe 5 iulie, prim-ministrul Dorin Recean a solicitat autorităților responsabile să prezinte, până la sfârșitul acestei săptămâni, un raport detaliat privind măsurile luate, care să asigure un nivel de securitate înaltă la Aeroport. Anterior, prim-ministrul Dorin Recean a declarat că autoritățile vor decide dacă urmează să fie operate sau nu demisii din funcție, urmare a atacului armat din 30 iunie de la Aeroport, doar după ce autoritățile responsabile își vor prezenta raportul, iar Procuratura va finaliza investigația începută.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Oksana Posmak

Post de radio dedicat locuitorilor din UTA Găgăuzia: TRM a lansat Radio Moldova Comrat

Pe 1 iulie a fost lansat postul „Radio Moldova Comrat” – un post de radio regional dedicat locuitorilor din UTA Găgăuzia. Acesta aparține companiei publice „Teleradio-Moldova” (TRM).

Reprezentanții TRM au declarat că stația regională va funcționa ca parte integrantă a companiei publice, având licență de emisie, grilă proprie și un profil generalist. Postul de radio are în grila sa 24 de emisiuni: programe de ştiri, emisiuni informative, educative, culturale şi de divertisment. Postul va difuza zilnic, în medie, 12 ore de emisie proprie în limbile găgăuză şi rusă, iar celelalte 12 ore vor consta în retransmisii ale programelor postului de radio al TRM, Radio Moldova.

Radio Moldova Comrat poate fi ascultat pe frecvențele 105.6 MHz – Comrat şi, respectiv 104.3 MHz – Vulcăneşti, dar şi online pe www.radiomoldova.md.

„Proiectul reflectă misiunea furnizorului public de a promova coeziunea socială şi de a oferi acces la informaţie echidistantă şi relevantă tuturor cetăţenilor Republicii Moldova. Postul va difuza emisiuni locale axate pe actualitatea din regiune şi va contribui activ la promovarea atât a limbii şi culturii găgăuze, cât şi la învăţarea limbii române, prin programele retransmise de la Radio Moldova. Pe termen mediu şi lung, compania „Teleradio Moldova” are în plan dezvoltarea unei reţele de posturi regionale, după modelul altor servicii publice de radio şi televiziune din statele europene. Lansarea Radio Moldova Comrat este un prim pas în această direcţie”, au comunicat reprezentanții TRM.

Despre lansarea postului „Radio Moldova Comrat”, reprezentanții TRM au anunțat pe 12 martie 2025. Amintim că, în aceeași zi, deputații PAS, Eugeniu Sinchevici și Natalia Davidovici, au anunțat intenția de a înregistra un proiect de lege prin care TRM ar putea lansa și un canal TV exclusiv în limba rusă. Între timp, inițiativa legislativă a provocat un val de critici pe rețelele de socializare. Unii comentatori susțineau că proiectul ar aduce avantaje electorale PAS-ului, în timp ce alții îl calificau drept o formă de promovare a ideologiei „ruskii mir”. În luna aprilie, proiectul de lege privind crearea unui post public național de televiziune în limba rusă a primit aviz negativ din partea Consiliului Audiovizualului.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: