Andrei Mardari / NewsMaker

Vasiloi, primul mesaj după atacul de la Aeroport, soldat cu 2 morți. Deciziile luate de conducerea Poliției de Frontieră

Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a venit cu o primă reacție publică, după atacul de acum aproape o săptămână la Aeroportul Internațional Chișinău, soldat cu două victime. Vasiloi anunță că a fost în toată această perioadă alături de familia polițistului ucis și că a dispus mai multe măsuri menite să sporească securitatea la frontieră. Inclusiv, spune șeful de la frontieră, a fost dispusă inițierea unei anchete de serviciu, urmare a tragicului eveniment. Totuși, în mesajul publicat puțin timp în urmă, Vasiloi nu menționează în niciun moment demisia solicitată în acest timp de societatea civilă, dar și mai multe partide politice.

Șeful de la frontieră susține că atacul de la Aeroport, soldat cu două decese, impune luarea mai multor decizii de intervenție pe structură. Pregătirea antiteroristă a personalului va deveni, astfel, una prioritară, dă asigurări Rosian Vasiloi.

„Viața polițiștilor și polițistelor de frontieră și a cetățenilor aflați în tranzit prin punctele de frontieră trebuie protejate cu orice preț. Primul curs va fi lansat luni, 10 iulie 2023. Ofițerii implicați în curs vor fi dotați cu echipamente și armament modern”, anunță Vasiloi.

Șeful Poliției de Frontieră anunță că a dispus, în această perioadă, inițierea anchetei de serviciu, care a fost comasată cu procedura inițiată de subdiviziunea specializată a MAI. La fel, spune Vasiloi, au fost dispuse măsuri per sistem de accelerarea perfecționării pregătirii militare a cadrelor proprii și a dotării acestora cu echipament modern care să facă față amenințărilor teroriste.

„În toate aceste activități beneficiem de sprijinul partenerilor noștri din FRONTEX, SUA, România, Ucraina, Polonia, Letonia, Lituania. Le mulțumesc pentru mesaje de compasiune și condoleanțe pe care le-a primit Poliția de Frontieră în aceste zile”.

***

Amintim că un cetățean al Tadjikistanului, cercetat penal pentru răpire în țara de baștină, a deschis focul pe Aeroportul Internațional Chișinău, în seara de 30 iunie, după ce i-a fost refuzată intrarea în Moldova. La scurt timp, agresorul, pe nume Rustam Așurov, a fost capturat de brigada de poliție cu destinație specială Fulger, acesta fiind grav rănit. În urma atacului, polițistul de frontieră Serghei Muntean și angajatul din securitatea aeroportuară, Igor Ciofu, au fost omorâți. Grav rănit în urma schimbului de focuri de la Aeroport, atacatorul acuzat de dublu omor, Rustam Așurov, s-a stins pe patul de spital pe 3 iulie.

Pe 1 iulie, Partidul Social Democrat European și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare au cerut demisia șefului Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi și ministrului de Interne Ana Revenco, după atacul armat de la Aeroport care s-a soldat cu 2 morți. Formațiunile consideră că în sistemul de securitate există breșe.

La 3 zile de la tragicul incident, Procuratura Generală a anunțat inițierea unui proces penal în scopul verificării neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare de către persoanele implicate în asigurarea securității persoanelor aflate la Aeroportul Internațional Chișinău. În ceea ce privește dosarul penal de bază, acesta este gestionat de Procuratura municipiului Chișinău.

Pe 5 iulie, prim-ministrul Dorin Recean a solicitat autorităților responsabile să prezinte, până la sfârșitul acestei săptămâni, un raport detaliat privind măsurile luate, care să asigure un nivel de securitate înaltă la Aeroport. Anterior, prim-ministrul Dorin Recean a declarat că autoritățile vor decide dacă urmează să fie operate sau nu demisii din funcție, urmare a atacului armat din 30 iunie de la Aeroport, doar după ce autoritățile responsabile își vor prezenta raportul, iar Procuratura va finaliza investigația începută.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Antena 3 CNN

Există cetățeni moldoveni printre victimele atacurilor iraniene asupra Israelului? Precizările ambasadorului Roitman

Actualmente, nu există victime în rândul cetățenilor Republicii Moldova din Israel, în contextul atacurilor Iranului asupra statului evreiesc. Anunțul a fost făcut pe 14 iunie de ambasadorul țării noastre la Tel Aviv, Alexandr Roitman.

Ambasada este în contact permanent cu autoritățile israeliene, pentru moment victime sau răniți printre cetățenii moldoveni nu au fost înregistrate”, a transmis Alexandr Roitman pe Facebook.

Amintim că situația de securitate din Orientul Mijlociu a degradat după ce, în noaptea de 12 spre 13 iunie, Israelul a lansat o serie de atacuri aeriene asupra teritoriului iranian. La rândul său, în noaptea de 13 spre 14 iunie, Iranul a lansat mai multe valuri de rachete asupra Israelului. Potrivit BBC, armata israeliană a comunicat că unel rachete au fost interceptate, iar în localitățile în care au fost raportate căderi de proiectile au fost organizate operațiuni de căutare și salvare.

În replică, statul evreiesc a bombardat din nou Iranul. Unul dintre atacuri a vizat zona în care se află aeroportul Mehrabad din Teheran. Spre dimineață, armata israeliană a anunțat că Israel continuă să lovească ținte din Iran. Presa iraniană a relatat că armata țării doboară drone israeliene la granița de nord-vest, în zona Salmas.

Potrivit autorităților iraniene, în urma atacurilor Israelului, 78 de persoane au fost omorâte, iar peste 320 au suferit răni. Printre cei decedați se numără conducerea militară a țării, oameni de știință implicați în programul nuclear al Iranului, precum și civili. Israelul a raportat 4 oameni uciși și peste 70 de răniți.

Pe 13 iunie, Ministerul de Externe de la Chișinău a activizat Celula de criză în contextul escaladării tensiunilor dintre cele două țări. Instituția a îndemnat cetățenii să evite călătoriile în Israel, din cauza riscurilor de securitate.

Ambasadorul Republicii Moldova la Tel Aviv, Alexandr Roitman, a publicat în dimineața de 14 iunie un mesaj în care îndeamnă cetățenii moldoveni din Israel să se conformeze instrucțiunilor de securitate emise de autoritățile israeliene. Diplomatul a îndemnat la evitarea deplasărilor neesențiale și aflarea în preajma adăposturilor antirachetă.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: