Veaceslav Platon, în atenția procurorilor și a Fiscului: evaziune de peste 7 milioane lei
Full Article 4 minutes read

Veaceslav Platon, în atenția procurorilor și a Fiscului: evaziune de peste 7 milioane lei

În data de 27 decembrie curent, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță că a inițiat o cauză penală în temeiul bănuielilor rezonabile de săvârșire a evaziunii fiscale de către Veaceslav Platon, în calitate de persoană fizică. Suma impozitului, care conform Serviciului Fiscal de Stat nu a fost achitat de către persoana respectivă, cifrează peste 7 milioane lei și se referă la perioada fiscală a anilor 2012-2015.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii, prezentul proces penal a fost inițiat în baza raportului de autosesizare întocmit încă în luna septembrie 2021 de către acuzatorul de stat care anterior, în cadrul rejudecării cauzei penale în ordine de revizuire în privința numitului, a renunțat la acuzarea adusă acestuia.

„Din motive neclare, conducerea anterioară a Procuraturii nu a dispus examinarea raportului procurorului așa cum o dictează prevederile imperative ale Codului de procedură penală, ci a optat pentru transmiterea actului de sesizare a procurorului ca o simplă informație către organele de investigații”, adaugă reprezentanții Procuraturii.

Sursa mai declară că ulterior, după schimbarea conducerii Procuraturii, în cadrul verificării circumstanțelor de renunțare la învinuire, au fost verificate și alte acțiuni care ar fi suspecte în sensul favorizării lui Veaceslav Platon în acest proces penal.

„Inter alia, a fost depistat actul de sesizare a procurorului, din septembrie 2021. Astfel, în noiembrie 2021, fiind puse în aplicare corectă prevederile articolului 274 din Codul de procedură penală, raportul a fost înregistrat în Registrul de evidență a infracțiunilor al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale”, se arată în declarația Procuraturii.

Prin urmare, sursa mai declară că la 27 decembrie 2021, după examinarea actelor de constatare, inclusiv opinia emisă de Serviciul Fiscal de Stat, procurorii PCCOCS au dispus pornirea urmăririi penale în baza articolului 244/1 din Codul penal (evaziunea fiscală de către persoane fizice care nu practică activitate de întreprinzător).

În context, Procuratura anunță că acțiunile persoanelor responsabile din cadrul PCCOCS, care au admis încălcări, vor fi verificate, iar în rezultat, se va dispune în conformitate cu prevederile legii.

***

Amintim că, Procuratura Generală a refuzat să îl extrădeze în Rusia pe Veaceslav Platon, acuzat că ar fi scos din sistemul bancar al țării 500 miliarde de ruble. Informația a fost publicată pe 29 octombrie de Ministerul rus de Interne, care a precizat că a solicitat și extrădarea lui Renato Usatîi și pe cea a lui Vladimir Plahotniuc, însă nu a primit niciun răspuns.

Pe 29 octombrie, Procuratura Anticorupție a anunțat că Veaceslav Platon a fost citat în vederea înaintării acuzării într-un dosar penal cu privire la atacul raider asupra unei bănci în care sunt vizați bani din laundromatul rusesc. Omul de afaceri, care este fost deputat, ar urma să se prezinte pe 2 noiembrie.

Pe 25 octombrie, portalul «Коммерсантъ» a anunțat, cu trimitere la propriile surse, că în dosarul „Laundromat” s-ar fi produs schimbări semnificative. Potrivit jurnaliștilor, Veaceslav Platon este singura persoană care a stat la baza schemei, iar Plahotniuc ar fi oferit protecție pentru tranzitul banilor. De asemenea, din dosar ar fi dispărut numele lui Usatîi, care era considerat anterior unul dintre organizatori.

„Laundromat” este cea mai mare operațiune de spălare de bani prin băncile din Moldova. În perioada 2010-2013 au fost spălați în acest fel minimum $22 miliarde din Federația Rusă. În 2016, în Moldova a fost inițiat un dosar penal în care figurau 15 judecători. Victor Orîndaș a fost singurul care a reușit să părăsească țara înainte de a fi reținut.

În septembrie 2020, Procuratura Anticorupție a renunțat la învinuiri în cazul a 13 din cei 15 judecători, iar dosarele penale au fost închise. Într-un interviu pentru  NM Platon a declarat că tranzacțiile au fost legale.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: