Moldova a refuzat extrădarea lui Veaceslav Platon în Rusia. Moscova cere și predarea lui Plahotniuc și Usatîi
Full Article 3 minutes read

Moldova a refuzat extrădarea lui Veaceslav Platon în Rusia. Moscova cere și predarea lui Plahotniuc și Usatîi

Procuratura Generală a refuzat să îl extrădeze în Rusia pe Veaceslav Platon, acuzat că ar fi scos din sistemul bancar al țării 500 miliarde de ruble. Informația a fost publicată pe 29 octombrie de Ministerul rus de Interne, care a precizat că a solicitat și extrădarea lui Renato Usatîi și pe cea a lui Vladimir Plahotniuc, însă nu a primit niciun răspuns. Toți trei sunt învinuiți, în Federația Rusă, că au condus și făcut parte dintr-o grupare infracțională internațională și că „au săvârșit operațiuni valutare ilegale în care erau implicate persoane nerezidente”.

MAI-ul rus a subliniat că Plahotniuc, Platon și Usatîi sunt cetățeni atât ai Moldovei, cât și ai Rusiei. „În cazul extrădării învinuiților, aceștia riscă până la 20 de ani de închisoare”, se arată în comunicat. Potrivit instituției, toți trei, împreună cu mai mulți bancheri ruși, au elaborat un mecanism prin care din sistemul financiar al Rusiei au fost scoase mijloace bănești ale clienților.

„Pentru a-și atinge scopul, Platon și Plahotniuc l-au atras pe Renato Usatîi, care beneficia de resurse financiar-politice semnificative în Moldova, precum și pe proprietarii de facto a unor bănci – Oleg Vlasov, Alexandr Grigoriev și Oleg Kuzmin, care le-au pus la dispoziție instituțiile bancare pentru săvârșirea infracțiunilor. (…) Împreună cu directorul Moldindconbank  Elena Platon, cu ajutorul unor documente fictive de control valutar, asigurau transferul zilnic a sute de milioane de dolari și euro pe conturile bancare ale președintelui Moldindconbank”, se mai arată în comunicat.

Amintim că, pe 29 octombrie, Procuratura Anticorupție a anunțat că Veaceslav Platon a fost citat în vederea înaintării acuzării într-un dosar penal cu privire la atacul raider asupra unei bănci în care sunt vizați bani din laundromatul rusesc. Omul de afaceri, care este fost deputat, ar urma să se prezinte pe 2 noiembrie.

„Având în vedere interesul public sporit în raport cu investigațiile cu privire la acțiunile întreprinse de către unele persoane în perioada anilor 2011-2015 în vederea preluării controlului asupra instituției financiare BC „Moldova-Agroindbank” SA și gestionarea acestei instituții în beneficiul unui grup criminal organizat, comunicăm că investigațiile respective se referă la fapte ce se încadrează juridic conform prevederilor art. 190 alin. (5) Cod penal (Escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari) și art. 243 alin. (3) lit.b) Cod penal (Spălarea banilor în proporții deosebit de mari)”, au anunțat procurorii.

***

Pe 25 octombrie, portalul «Коммерсантъ» a anunțat, cu trimitere la propriile surse, că în dosarul „Laundromat” s-ar fi produs schimbări semnificative. Potrivit jurnaliștilor, Veaceslav Platon este singura persoană care a stat la baza schemei, iar Plahotniuc ar fi oferit protecție pentru tranzitul banilor. De asemenea, din dosar ar fi dispărut numele lui Usatîi, care era considerat anterior unul dintre organizatori.

„Laundromat” este cea mai mare operațiune de spălare de bani prin băncile din Moldova. În perioada 2010-2013 au fost spălați în acest fel minimum $22 miliarde din Federația Rusă. În 2016, în Moldova a fost inițiat un dosar penal în care figurau 15 judecători. Victor Orîndaș a fost singurul care a reușit să părăsească țara înainte de a fi reținut.

În septembrie 2020, Procuratura Anticorupție a renunțat la învinuiri în cazul a 13 din cei 15 judecători, iar dosarele penale au fost închise. Într-un interviu pentru  NM Platon a declarat că tranzacțiile au fost legale.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: