O delegație din cadrul Parlamentului Republicii Moldova participă la sesiunea de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), la Strasbourg. Din delegație fac parte patru deputați: Ion Groza, Mihail Popșoi, Natalia Davidovici și Constantin Starîş. Precizările au fost făcute de reprezentanții Parlamentului pe 9 octombrie. La reuniune se va discuta despre asigurarea păcii în Ucraina și a securității durabile în Europa, inclusiv despre raportul care examinează legitimitatea și legalitatea derogării ad hominem de la termenul-limită al mandatului președintelui în funcție al Federației Ruse.
Delegația Parlamentului de la Chișinău participă la sesiunea de toamnă a APCE. Reuniunea se desfășoară la Strasbourg, în perioada 9-13 octombrie.
Din componența delegației parlamentare fac parte șeful delegației naționale la APCE, vicepreședintele Comisiei politică externă și integrare europeană Ion Groza, vicepreședintele Parlamentului Mihail Popșoi, vicepreședinta Comisiei drepturile omului și relații interetnice Natalia Davidovici și secretarul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică Constantin Starîş.
Reprezentanții Parlamentului au declarat că agenda reuniunii include dezbateri pe marginea mai multor subiecte de actualitate, printre care: asigurarea păcii în Ucraina și a securității durabile în Europa, discuții privind moartea migranților pe mare, situația umanitară în regiunea Nagorno-Karabah/Karabahul de Munte.
„Parlamentarii vor supune dezbaterilor și revizuirea periodică a onorării obligațiilor de membru al Consiliului Europei de către Franța, raportul care examinează legitimitatea și legalitatea derogării ad hominem de la termenul-limită al mandatului președintelui în funcție al Federației Ruse, precum și raportul privind observarea alegerilor parlamentare anticipate din Muntenegru”, au mai precizat reprezentanții Parlamentului.
Printre subiectele care vor fi abordate se regăsesc și cele referitoare la rolul Consiliului Europei în prevenirea conflictelor, restabilirea credibilității instituțiilor internaționale și promovarea păcii globale; provocările ideologiei de extremă dreaptă pentru democrație și drepturile omului în Europa; software-ul Pegasus, produse similare de spionaj și supravegherea secretă de stat.
De asemenea, va fi examinat și subiectul cu privire la impactul luptei împotriva Covid-19 asupra sănătății mintale a minorilor și tinerilor, precum și prevenirea comportamentelor dependente la copii.
Parlamentarii vor audia și raportul despre activitatea organului executiv al Consiliului Europei, prezentat de președintele Comitetului de Miniștri, ministrul leton de externe Krišjānis Kariņš, precum și vor avea un schimb de opinii cu secretarul general al Consiliului Europei Marija Pejčinović Burić și cu Comisarul european pentru justiție Didier Reynders.
Totodată, în cadrul unei ceremonii speciale, urmează să fie acordat premiul „Václav Havel” în domeniul drepturilor omului pentru anul 2023.
***
Amintim că zilele trecute, deputatul comunist din Republica Moldova Constantin Starîș a participat la o nouă întâlnire a Clubului de discuții Valdai, care s-a desfășurat la Soci. Și de această dată, parlamentarul i-a oferit o întrebare lui Vladimir Putin. Cel din urmă a fost întrebat cel rol poate juca Moldova în „soarta Europei mari”. Precizăm că Starîș a adresat o întrebare președintelui Rusiei Vladimir Putin, în timpul lucrărilor Clubului de discuții Valdai din regiunea Moscova, și în 2022. Înainte de aceasta, el a ținut să-i transmită președintelui rus salutări de la copiii săi.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!