NM

Veteranii de război au înaintat autorităților mai multe revendicări. Printre acestea, demisia lui Dodon, Chicu și Grecianîi

Veteranii de război au înaintat autorităților mai multe revendicări de ordin social, dar și politic. 

Aceștia au solicitat demisia guvernului Chicu, demisia președintelui parlamentului, Zinaida Grecianîi și demisia șefului statului, Igor Dodon. „Noi nu vrem violență, dar nici nu acceptăm ca grupurile mafiote să continuă să-și bată joc de noi”, a declarat unul dintre participanți.

De asemenea, aceștia au solicitat „tratament în centrul de reabilitare o dată pe an, foi la sanatoriul o dată pe an, medicamente gratuite veteranilor și membrii familiilor acestora, poliță medicală gratuită pe viață, tratament și investigații gratuite în instituțiile medicale pentru veterani și membrii familiilor acestora, achitarea serviciilor comunale la 50% reducere pentru veterani și membrii familiilor acestora, indemnizații lunare în valoare 1700 de lei, indemnizații anuale de Ziua Independenței și de Ziua Veteranilor, călătorii gratuite în transportul public, locuri de muncă pentru veterani, stabilirea vârstei de pensionare la 55 de ani și ajutor pentru funerarii pentru veteranii decedați”.

„Noi nu am venit să cerșim. Noi am venit să ne cerem drepturile”, a mai spus un participant la protest.

Menționăm că în centrul capitalei are loc un protest organizat de către veteranii de război. Manifestanții au scandat „demisia” și „nu cedăm”.

„Potrivit hotărârii Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică, sunt admise întrunirile până la 50 de persoane. După cum observăm, în Piața Marii Adunări Naționale acest număr este depășit. De asemenea, sunt încălcate prevederile acestui punct prin faptul că de către organizator nu este prezentată lista epidemiologică. Organizatorii au fost somați de către poliție. Cu părere de rău, nu s-au conformat solicitărilor. Nu este respectată nici distanța socială”, a declarat Alexei Grosu, șeful adjunct al Inspectoratului Național de Securitate Publică.

Acesta a mai menționat că poliția va documenta cazurile de nerespectare a distanțe sociale. Mărimea amenzii pentru astfel de încălcări ar putea ajunge până la 25 de mii de lei. Potrivit acestuia, la protest au participat circa 200 de persoane.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Игорь Чекан, NewsMaker

Vom avea un procuror general până la parlamentare? Ce spune președintele CSP

Președintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Dumitru Obadă, susține că, potrivit legii, în cel mult șase luni de la data anunțării vacanței funcției — 27 mai — trebuie numit un procuror general, ceea ce înseamnă cel târziu în luna noiembrie. Totuși, el a menționat că planul prealabil al CSP-ului este ca „în septembrie să avem un procuror general”.

La emisiunea „Cutia Neagră Plus” de la TV8, Obadă a declarat că, potrivit legii, în cel mult șase luni de la data anunțării vacanței funcției — 27 mai — trebuie numit un procuror general cu mandat deplin. „Respectiv, luna de final ar fi noiembrie. (…) Asta e maximum ce ne oferă nouă legea. Noi am oferit timp începând cu luna iunie până pe 21 iulie inclusiv (nota red. perioada de depunere a dosarelor). Doritorii de a-și asuma mandatul de procuror general pot depune cerere, scrisoare de motivare, concept de management”, a menționat președintele Consiliului Superior al Procurorilor.

Obadă a declarat că, până în prezent, nu a fost depus niciun dosar în acest sens. „Experiența anilor precedenți ne arată că în ultima zi, în ultima oră, de regulă depun toți”, a precizat el.

Întrebat dacă vom avea un procuror general nou până la alegeri, Obadă a răspuns: „Eu sper că da, fiindcă perpetuarea interimatelor, mai ales din perspectiva procurorului general, generează disfuncționalitate sistemică și descurajează în general sistemul procuraturii. Noi avem nevoie de un procuror general pe mandat, asumarea mandatului deplin. De asta – 21 iulie termen limită de depunere. Noi în 20 de zile, cel mult, trebuie să publicăm lista celor care sunt admisibili pentru interviu și să realizăm interviul. Eu presupun că până pe 11 august, noi trebuie să avem deja lista publicată a celor care sunt admisibili. Între timp noi acumulăm materiale de la ANI, SIS și CNA, comisia medicală – să avem tot pachetul de acte și eventual în perioada săptămânii 11-15 august ar trebui teoretic, dacă e tot ok, să avem și interviul fixat”.

El a spus că planul prealabil al CSP-ului este ca „în septembrie să avem un procuror general”.

***

Funcția de procuror general a devenit vacantă după numirea lui Ion Munteanu în calitate de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Între timp, Alexandru Machidon a fost numit procuror general interimar al Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: