Vicepremierul Nicu Popescu: „Cel mai periculos – și în viața personală și în geopolitică – este singurătatea”
Full Article 3 minutes read

Vicepremierul Nicu Popescu: „Cel mai periculos – și în viața personală și în geopolitică – este singurătatea”

Vicepremierul Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, a spus că pentru Moldova este important să nu fie singură și că cel mai periculos „și în viața personală și în geopolitică, mai ales dacă ești un stat mic – este singurătatea”. Precizările au fost făcute de oficial, pentru NM, după ce a fost întrebat dacă nu ar fi mai benefic ca țara noastră să aibă o „umbrelă” sub forma participării la NATO, urmare a ultimelor evenimente din regiune. În context, Popescu a evidențiat că Moldova are relații foarte bune cu Ucraina, SUA, inclusiv cu România și că Iohannis „a spus de mai multe ori că indiferent ce s-ar întâmpla în regiune, România nu va lăsa Moldova singură”. 

În contextul securității Moldovei, Popescu a fost întrebat dacă a remarcat efectul negativ al amenințării, reprezentate de rachetele rusești și dacă nu ar fi mai benefic ca țara noastră să aibă o „umbrelă” sub forma participării la NATO, dacă uităm o clipă de restricțiile din Constituție.

Constituția Republicii Moldova a fost adoptată în 1994. Se poate constata că declarația privind neutralitatea țării, care este înscrisă în Constituție, nu este suficientă pentru a asigura securitatea statului nostru. Și că de fapt, pe lângă Constituție, este foarte important ca Moldova să aibă prieteni. Cel mai periculos – și în viața personală și în geopolitică, mai ales dacă ești un stat mic – este singurătatea. Pentru noi este important să nu fim singuri într-o regiune foarte-foarte problematică”, a comunicat Popescu.

El a spus că Moldova are relații foarte bune cu România, „iar președintele României Klaus Iohannis a spus de mai multe ori că indiferent ce s-ar întâmpla în regiune, România nu va lăsa Moldova singură”.

Lucrăm cu partenerii europeni, și cu Ucraina, cu Statele Unite, și cu Japonia, cu Canada, cu toți cei care doresc ca în Moldova să continue reformele, astfel încât să continuăm să asigurăm pacea și stabilitatea. Inclusiv – în zilele Summitului. Și aderarea noastră la UE este de asemenea un astfel de factor de securitate. Acesta este un element foarte important al aderării noastre la Uniunea Europeană. Acest lucru ne permite să privim spre viitor cu mai multă încredere, să înțelegem că Republica Moldova nu este singură în toată gama de probleme”, a adăugat ministrul.

„NATO, ca alianță, a fost foarte des să spunem așa victima dezinformării și a diferitelor atacuri informaționale. Pe lângă unele discuții filozofice sau constituționale, poți pur și simplu să pornești televizorul și să vezi ce știri vin din Vest și ce vine din Est”, a mai spus Popescu.

Interviul integral cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu poate fi accesat pe acest link – «Молдове важно не оставаться одной». Интервью NM c Нику Попеску об отношениях с Россией, вступлении в ЕС и о Приднестровье


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: