Andrei Mardari / NewsMaker

Vicepremierul Nicu Popescu: „Cel mai periculos – și în viața personală și în geopolitică – este singurătatea”

Vicepremierul Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, a spus că pentru Moldova este important să nu fie singură și că cel mai periculos „și în viața personală și în geopolitică, mai ales dacă ești un stat mic – este singurătatea”. Precizările au fost făcute de oficial, pentru NM, după ce a fost întrebat dacă nu ar fi mai benefic ca țara noastră să aibă o „umbrelă” sub forma participării la NATO, urmare a ultimelor evenimente din regiune. În context, Popescu a evidențiat că Moldova are relații foarte bune cu Ucraina, SUA, inclusiv cu România și că Iohannis „a spus de mai multe ori că indiferent ce s-ar întâmpla în regiune, România nu va lăsa Moldova singură”. 

În contextul securității Moldovei, Popescu a fost întrebat dacă a remarcat efectul negativ al amenințării, reprezentate de rachetele rusești și dacă nu ar fi mai benefic ca țara noastră să aibă o „umbrelă” sub forma participării la NATO, dacă uităm o clipă de restricțiile din Constituție.

Constituția Republicii Moldova a fost adoptată în 1994. Se poate constata că declarația privind neutralitatea țării, care este înscrisă în Constituție, nu este suficientă pentru a asigura securitatea statului nostru. Și că de fapt, pe lângă Constituție, este foarte important ca Moldova să aibă prieteni. Cel mai periculos – și în viața personală și în geopolitică, mai ales dacă ești un stat mic – este singurătatea. Pentru noi este important să nu fim singuri într-o regiune foarte-foarte problematică”, a comunicat Popescu.

El a spus că Moldova are relații foarte bune cu România, „iar președintele României Klaus Iohannis a spus de mai multe ori că indiferent ce s-ar întâmpla în regiune, România nu va lăsa Moldova singură”.

Lucrăm cu partenerii europeni, și cu Ucraina, cu Statele Unite, și cu Japonia, cu Canada, cu toți cei care doresc ca în Moldova să continue reformele, astfel încât să continuăm să asigurăm pacea și stabilitatea. Inclusiv – în zilele Summitului. Și aderarea noastră la UE este de asemenea un astfel de factor de securitate. Acesta este un element foarte important al aderării noastre la Uniunea Europeană. Acest lucru ne permite să privim spre viitor cu mai multă încredere, să înțelegem că Republica Moldova nu este singură în toată gama de probleme”, a adăugat ministrul.

„NATO, ca alianță, a fost foarte des să spunem așa victima dezinformării și a diferitelor atacuri informaționale. Pe lângă unele discuții filozofice sau constituționale, poți pur și simplu să pornești televizorul și să vezi ce știri vin din Vest și ce vine din Est”, a mai spus Popescu.

Interviul integral cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu poate fi accesat pe acest link – «Молдове важно не оставаться одной». Интервью NM c Нику Попеску об отношениях с Россией, вступлении в ЕС и о Приднестровье


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: