Vicepremierul Spînu, detalii despre negocierile din Rusia: „Discuțiile au un caracter constructiv”
Full Article 2 minutes read

Vicepremierul Spînu, detalii despre negocierile din Rusia: „Discuțiile au un caracter constructiv”

Negocierile dintre delegația Republicii Moldova și reprezentanții „Gazprom” se vor desfășura și pe 29 octombrie. Anunțul a fost făcut de către vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în dimineața de vineri. Oficialul se află la Sankt Petersburg de trei zile.

Negocierile cu Gazprom privind livrarea gazelor pentru Republica Moldova continuă a treia zi.

„În cadrul rundelor de discuții cu Alexey Miller am prezentat poziția noastră – partea moldovenească își dorește să semneze un contract de furnizare a gazelor naturale, similar celui utilizat în ultimii ani. În ceea ce ține de volumul datoriei acumulate la întreprinderea Moldova-Gaz, Guvernul Republicii Moldova consideră că el poate fi convenit de părți doar în urma unui audit. Discuțiile au un caracter constructiv și eforturile de a găsi un punct de intersecție a intereselor ambelor părți sunt intense. Negocierile vor continua și azi”, a menționat vicepremierul Andrei Spînu.

***

Pe 31 octombrie expiră termenul pentru care a fost prelungit contractul de livrare a gazelor din Rusia în Republica Moldova. Anterior, reprezentanții Gazprom au declarat că dacă Moldova nu va achita pretinsa datorie în mărime de $709 mln față de Gazprom, din 1 decembrie, concernul ar putea sista livrarea de gaz.

Amintim că Guvernul Republicii Moldova a semnat la 25 octombrie, curent, un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale între compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG. De atunci, zilnic, Energocom organizează licitații pentru a desemna compania care va livra gaze în Moldova în ziua următoare.

Deocamdată nu se cunoaște cât achită țara noastră pentru 1000 m3. În cadrul unei emisiuni televizate, premierul Natalia Gavrilița a invocat „secretul comercial”. Președinta țării Maia Sandu a declarat, pe 28 octombrie, că Guvernul nu spune public prețul exact la gazul procurat din surse alternative, pentru a nu prejudicia licitațiile din următoarele zile.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: