Victor Babariko, fost pretendent la funcția de președinte al Belarusului, a fost condamnat la 14 ani de închisoare
Full Article 2 minutes read

Victor Babariko, fost pretendent la funcția de președinte al Belarusului, a fost condamnat la 14 ani de închisoare

Victor Babariko, fostul candidat la funcția de președinte al Belarusului, a fost condamnat la 14 ani de închisoare. Sentința a fost pronunțată de Curtea Supremă de Justiție pe 6 iulie. Babariko, fost președinte al Belgazprombank, a fost găsit vinovat de luare de mită în proporții deosebit de mari și legalizarea mijloacelor financiare, obținute pe căi ilegale. Acesta se declară nevinovat.

Potrivit acuzării, în 2004, Babariko, împreună cu unii dintre subalternii săi, a primit în mod repetat mită. Procurorii susțin că, timp de 16 ani, timp în care a deținut funcția de top-manager, Babariko ar fi obținut ilegal peste 30 mln de ruble belaruse (circa 11,8 mln de dolari la cursul de azi).

De asemenea, acesta a fost acuzat de spălare de bani prin cumpărarea, la Minsk, a unui imobil în valoare de peste 394 mii de dolari.

În mai 2020, Victor Babariko a anunțat că va pretinde la funcția de președinte al Belarusului (alegerile prezidențiale s-au desfășurat în august). În acea perioadă, el era considerat principalul contracandidat a lui Alexandr Lușașenko din opoziție. În iunie, în oficiul Belgazprombank s-au desfășurat percheziții, iar Babariko a fost reținut. Comisia Electorală Centrală a refuzat să îl înregistreze în cursa electorală.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: