(VIDEO) 14 angajați ai Poliției de Frontieră și 11 ai Serviciului Vamal, cercetați pentru corupție. La se sumă se ridica mita?
Full Article 2 minutes read

(VIDEO) 14 angajați ai Poliției de Frontieră și 11 ai Serviciului Vamal, cercetați pentru corupție. La se sumă se ridica mita?

14 angajați ai Poliției de Frontieră și 11 angajați ai Serviciului Vamal sunt cercetați penal pentru comiterea a 117 acte de corupție. Sumele pretinse și primite variau între 100 și 900 euro. Oamenii legii au publicat rezultatele perchezițiilor din 17 ianuarie, efectuate în comun cu colegii din România.

În cadrul operațiunii comune, au fost documentate acțiunile de corupție comise de către angajații IGPF și ai Serviciului Vamal, exprimate prin pretinderea, acceptarea și primirea, inclusiv prin estorcare, a mijloacelor bănești pentru favorizarea trecerii mărfurilor peste frontiera de stat cu eludarea controlului vamal, sau după caz cu efectuarea unui control superficial.

La documentarea acțiunilor ilegale au fost folosiți agenți sub acoperire, cu ajutorul cărora pe parcursul a mai mult de un an, au fost documentate acțiunile ilegale ale 14 angajați ai IGPF și 11 angajați ai Serviciului Vamal, pentru comiterea a 117 acte de corupție.

Sumele pretinse și primite variau între 100 și 900 euro.

Ca urmare al acestor investigații, pe parcursul zilei, au fost efectuate 21 de percheziții la domiciliile și birourile de serviciu ale angajaților IGPF al MAI și SV al RM, după care persoanele vizate în cauza penală, au fost prezentate în incinta Procuraturi Anticorupție pentru efectuarea acțiunilor de urmărire penală.

Operațiunea a fost desfășurată de ofițerii SPIA al MAI, sub coordonarea procurorilor din cadrul Procuraturii Anticorupție, acționând în cadrul unei investigații internaționale, inițiate în comun cu DNA și DGA ale României, beneficiind de sprijinul European Union Agency for Criminal Justice Cooperation (EUROJUST).

Coruperea pasivă se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani sau cu amendă în mărime de la 200 000 la 300 000 lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: