VIDEO „Acum suportul NATO a devenit mai mare”. Maia Sandu, declarații la CNN despre situația din Moldova 
Full Article 3 minutes read

VIDEO „Acum suportul NATO a devenit mai mare”. Maia Sandu, declarații la CNN despre situația din Moldova 

Președinta Maia Sandu a oferit un interviu postului american de televiziune CNN. Șefa statului a vorbit despre războiul din Ucraina și consecințele acestuia asupra Republicii Moldova. Maia Sandu a mai declarat că suportul NATO a devenit mai mare pentru țara noastră în contextul consolidării capacităților de apărare. 

Șefa statului moldovean a spus că „Ucraina își apără astăzi propria libertate, dar apără și libertatea Moldovei”.

„Chiar dacă, datorită Ucrainei, nu există o amenințare militară, în aceste zile ne confruntăm cu un război hibrid, sunt încercări ale Rusiei de a destabiliza situația în Moldova. Și faptul că avem problema regiunii transnistrene și avem trupe rusești care staționează acolo ilegal de decenii, desigur cresc riscurile de securitate pentru țara mea”, a comunicat Sandu, la CNN.

Președinta a mai spus că „propaganda este parte a războiului hibrid, transformarea resurselor energetice în arme este parte a războiului hibrid”.

„Gazpromul rus a tăiat aprovizionarea cu gaze a Moldovei până la 60% în pofida contractului pe care-l avem. În pofida faptului că noi plătim în condițiile unor prețuri înalte. Am văzut că grupurile corupte din Moldova, împreună cu forțele politice pro-ruse și care sunt susținute de Rusia, au organizat proteste pentru a destabiliza situația. De asemenea din considerentul că Rusia atacă infrastructura energetică din Ucraina, acest lucru are consecințe asupra Moldovei și noi avem pene de curent”, a comunicat Sandu.

Întrebată „ce fel de ajutor vi s-a oferit și dacă a ajuns la destinație?”, președinta a spus: „Noi am colaborat cu NATO anterior și acum suportul a devenit mai mare. Primim suport mai mare din partea țărilor membre NATO pentru a ne consolida capacitatea de apărare”.

„Evident nu putem face miracole într-un timp scurt, dar da, am făcut solicitări concrete pentru sectorul de apărare și, chiar dacă înțelegem că Ucraina este prioritară și trebuie să fie prioritară, noi sperăm să primim sprijin ca să ne creștem capacitățile noastre de apărare”, a adăugat șefa statului.

Maia Sandu a fost întrebată și dacă Moldova este îngrijorată de răspunsul Rusiei în contextul acțiunilor efectuate de țara noastră spre calea europeană.

„Noi suntem o țară liberă și este decizia noastră cum să ne dezvoltăm țara și ce model de dezvoltare vrem să punem în practică. (…) Este decizia noastră, nu a Rusiei cum Moldova vrea să se dezvolte și unde vrea Moldova să ajungă”, a comunicat Sandu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: