poliția.md

VIDEO Afacere cu droguri vândute prin Telegram. Cum funcționa schema

Au pus pe roate o afacere cu droguri. Ofițerii Direcției Antidrog a Inspectoratului Național de Investigații în comun cu polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Râșcani, sub conducerea oficiului Râșcani al Procuraturii municipiului Chișinău, au destructurat activitatea ilicită a unui grup criminal organizat, specializat în producerea, contrabanda și circulația ilegală a drogurilor sintetice de tip PVP, amfetamină și marijuana, se arată într-un comunicat publicat de poliție, miercuri, 5 februarie.

Polițiștii au stabilit că membrii grupării s-au dovedit a fi cinci tineri cu vârsta cuprinsă între 19 și 26 de ani, locuitori ai municipiului Chișinău.

Totodată, polițiștii au identificat și stabilit liderul grupării, un bărbat în vârsta de 35 ani, originar din municipiul Chișinău, anterior condamnată pentru comercializarea drogurilor în proporții deosebit de mari.

Suspecții au creat o rețea online prin intermediul aplicației ,,Telegram” și au racolat curieri în activitatea criminală pentru transportarea drogurilor și plasarea lor în locuri special amenajate, ulterior fiind remunerați. Astfel, drogurile erau ascunse în locuri determinate din timp, preponderent pe teritoriul sectorului Botanica al capitalei, iar coordonatele și fotografiile cu acestea erau transmise centralizat liderului grupării, care administra totul de la distanță. 

Ca urmare a perchezițiilor efectuate la domiciliile suspecților, polițiștii au depistat și confiscat aproximativ 300 grame de droguri sintetice de tip PVP, 20 grame amfetamină, 25 pastile cu efect psihotrop, 7 pastile Ecstasy (MDMA), 15 grame marijuană, circa 30 grame de praf (pastile fărâmițate), cântar electronic la scară mică, pistol pneumatic de model ,,BAIKAL”, mijloace bănești  în sumă de 12 000 lei, 5 telefoane mobile, un calculator, pachețele destinate ambalării drogurilor, precum și dispozitive electronice de comunicare prin intermediul cărora erau administrate platformele de comunicare și conturile electronice de plată.

Valoarea totală a drogurilor se estimează la 300 000 lei.

Polițiștii au reținut doi suspecți. Dacă le va fi demonstrată vinovăția, aceștia riscă de la 7 la 15 ani de închisoare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Persoanele care vor insulta și amenința jurnaliștii riscă amenzi și închisoare de până la 6 ani. PAS propune modificarea legii

Persoanele care vor ultragia sau intimida jurnaliștii vor fi trași la răspundere penală sau contravențională. Propunerile se regăsesc în amendamentele înregistrare de către deputații PAS Liliana Nicolaescu-Onofrei și Igor Chiriac.

Amendamentele propun modificarea articolului din Codul penal care vizează împiedicarea intenționată a activității mass-media sau a jurnalistului. Dacă acest lucru se va întâmpla prin intimidare, prin aplicarea violenței fizice sau cu amenințarea aplicării ei, va fi însoțit de deteriorarea, distrugerea sau deposedarea de materiale sau de echipament, sau prin intermediul unui sistem informatic, pedeapsa propusă este amendă de până la 42 500 de lei sau până la 200 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității sau închisoare de până la trei ani. Pedeapsa va fi mai dură dacă această acțiune va fi săvârșită de două sau mai multe persoane, cu folosirea situației de serviciu sau în timpul desfășurării unei întruniri, precum și cu scopul de a afla sursa jurnalistului. De asemenea, dacă jurnalistul a fost împiedicat să își desfășoare activitatea prin amenințare cu moartea sau fiindu-i provocată vătămarea medie a integrității corporale sau a sănătății, pedeapsa propusă este de închisoare de la 3 la 6 ani, cu amendă de până la 75 000 de lei și cu privarea de a ocupa anumite funcții de până la 5 ani.

Totodată, Codul contravențional va fi completat cu un articol nou care se referă la imixtiunea în activitatea mass-mediei. Astfel, imixtiunea nejustificată în activitatea jurnalistului cu scopul de a împiedica ori de a restrânge exercitarea liberă a activității, dacă fapta nu constituie infracțiune, se va sancționa cu amendă de la 1 500 până la 3 000 de lei.

Amendamentele au fost înregistrate la un proiect de lege care conține mai multe măsuri de protecție a femeilor împotriva violenței și hărțuirii. Raportul pentru lectura a doua a acestei inițiative legislative a fost aprobat de membrii Comisiei juridice, numiri și imunități, iar documentul urmează a fi examinat în ședință plenară.   

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: