VIDEO „Afacerea” cu țigări în care erau implicați 5 vameși și un polițist de frontieră. Percheziții în 28 de locații

Pe 4 iulie oamenii legii au descins cu percheziții în 28 de locații din Republica Moldova, într-un dosar penal pornit pe fapta contrabandă cu țigări. Potrivit Serviciului Vamal sunt vizate 13 persoane, printre aceștia – 5 funcționari vamali, un polițist de frontieră și un fost vameș. 

Reprezentanții Serviciului Vamal au declarat că urmărirea penală a fost pornită urmare a schimbului de informații cu autoritățile române, care pe 13 martie 2021 și 24 aprilie 2021 au efectuat percheziții în interiorul unor hale de pe teritoriul României. În cadrul verificărilor, au fost găsite și ridicate 1 760 baxuri (879 795 de pachete) cu țigări de contrabandă din Republica Moldova, în valoare de peste 2.000.000 de euro.

În cadrul investigațiilor din Republica Moldova, oamenii legii au examinat acțiunile și inacțiunile vameșilor implicați în perfectarea mijloacelor de transport, presupus antrenate în transportul ilicit de țigarete peste frontieră prin postul vamal Sculeni, în perioada septembrie 2020  – 24 aprilie 2021 (inclusiv), precum și stabilirea factorilor ce au influențat deciziile acestora.

În urma măsurilor speciale de investigații efectuate a fost depistat un grup criminal organizat, cu roluri și ierarhii prestabilite, având scopul pregătirii și trecerii ulterioare a țigaretelor de diferite mărci peste frontieră”, au menționat reprezentanții Serviciului Vamal.

Grupul era constituit din 13 persoane, dintre care 6 persoane fizice, 5 funcționari vamali, un polițist de frontieră și un fost vameș.

Acțiunile procesual-penale continuă, iar persoanele bănuite sunt cercetate în libertate, cu garantarea prezumției nevinovăției, potrivit legii. Urmare a avansării investigațiilor pe dosar, autoritatea de investigație va face publice informații de impact social major, cu asigurarea drepturilor părților. Conducerea Serviciului Vamal condamnă cu vehemență și nu tolerează acțiunile de corupție în cadrul instituției”, a conchis instituția vamală.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: