Prim-ministrul Ion Chicu s-a întâlnit astăzi cu protestatarii și reprezentanții sectorului agricol. Părțile au ajuns la un numitor comun pe mai multe acțiuni ce pot fi întreprinse pentru susținerea agricultorilor, se anunță într-un mesaj al guvernului.
„Statul trebuie să vină în ajutor. În aceste condiții, cu două săptămâni în urmă am identificat 200 milioane de lei, care nu erau planificați în buget. Acești bani îi repartizăm celor care au suferit și au pierderi la prima grupă de cereale. Am vorbit despre problemele de fiscalitate, inclusiv de utilizarea sumelor TVA acumulate de agricultori, despre reeșalonarea creditelor și a datoriilor pe 12 luni față de instituțiile statului pentru livrarea tehnicii – este vorba de aproape 200 milioane lei. Am agreat următorii pași privind reeșalonarea datoriilor pe care le au față de instituțiile financiare, simplificarea Regulamentului cu privire la subvenționare. Vrem ca Legea cu privire la principiile subvenționării să fie cât mai eficientă. Am găsit numitor comun pe toate aceste subiectele”, declarat Ion Chicu.
„O să venim cu propunerea de a redirecționa pentru prima grupă de cereale să ajungem la o compensare de 1500 de lei la hectar. Acum avem 1000 de lei. Cred că vom găsi soluții cum să alocăm 100 de mii pentru acest capitol. De aceea, consider că am avut o discuție constructivă cu reprezentanții agricultorilor”, a mai spus premierul.
Precizăm că mai multe zile la rând, agricultorii au ieșit la proteste. Aceștia au solicitat ajutor din partea statului în contextul în care au fost afectați de secetă. În seara zilei de 13 august, aceștia au pornit cu tractoarele spre Chișinău. Însă, accesul în capitală le-a fost restricționat de către poliție.
Premierul și agricultorii au găsit consens
Premierul și agricultorii au găsit consensPrim-ministrul Ion Chicu s-a întâlnit astăzi cu protestatarii, reprezentanți ai sectorului agricol afectati de seceta severă din acest an. Părțile au ajuns la un numitor comun pe mai multe acțiuni ce pot fi întreprinse pentru susținerea agricultorilor, printre care diminuarea problemelor fiscale, ceea ce ar putea crea condiții pentru majorarea compensației financiare la hectar. „Am discutat despre utilizarea sumelor TVA acumulate de agricultori, despre reeșalonarea creditelor și a datoriilor pe 12 luni față de instituțiile statului pentru livrarea tehnicii – este vorba de aproape 200 milioane lei. Am agreat următorii pași privind reeșalonarea datoriilor pe care le au față de instituțiile financiare, simplificarea Regulamentului cu privire la subvenționare. Vrem ca Legea cu privire la principiile subvenționării să fie cât mai eficientă. Am găsit numitor comun pe toate aceste subiectele. A fost posibil să ajungem la această înțelegere exclusiv datorită faptului că politica a rămas în afara ușii acestei săli. Acest lucru confirmă faptul că dacă lași politica ajungi foarte ușor la înțelegere. Dacă vom continua în asemenea manieră să discutăm și să colaborăm, orice problemă, cât de dificilă, pe care o avem în acest an poate fi depășită”, a menționat premierul.
Posted by Guvernul Republicii Moldova on Saturday, 15 August 2020