Reprezentanții fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor din Parlament au solicitat, în cadrul ședinței din 17 februarie a Parlamentului, audierea conducerii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) și a Procuraturii Generale pe subiectul clubului de noapte din Chișinău care „a ținut ostatici” peste 100 de vizitatori. Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, și-a amintit un „banc”. Gluma nu a fost pe placul speakerului Igor Grosu, care l-a îndemnat pe colegul său să nu admită declarații antisemite.
„Solicităm astăzi organizarea audierilor parlamentare a conducerii CSP, Procuraturii Generale ca să vedem de ce au fost încălcate regulile pandemice și de ce se pun presiuni pe alte persoane, ci nu pe organizatori. Vorbim de acea vestită ședință de noapte, de ziua Procuraturii, când peste o sută de procurori s-au baricadat. Astăzi este, în cadrul anchetei, figurant de bază directorul acestui club de noapte și șeful de pază, ca în acel banc știți în limba rusă – „судились два еврея, посадили прокурора”(doi evrei s-au judecat, iar închis a fost procurorul)”, a declarat Batrîncea.
Tot el a spus că este un caz rușinos pe timp de pandemie: „Când ne aflăm în plină pandemie, atunci când guvernarea a declarat stare de urgență. Este rușinoasă și acea tăcere pe care o avem din partea conducerii țării și din partea Procuraturii Generale”.
La rândul său, Igor Grosu l-a îndemnat pe colegul său să nu admită antisemitismul în Parlament. „Vă rog să ne abținem de la declarații antisemitiste. Eu, de obicei, când vreau să spun un banc de acesta mă folosesc pe mine. Erau doi reprezentanți de la blocul cutare, se judecau și la final a fost condamnat procurorul. Dar antisemetismul vă rog să nu-l propagăm, și nu numai antisemitismul”.
De menționat că solicitarea de audiere nu a întrunit numărul de voturi necesare.
Amintim că proprietarii unui club de noapte din Chișinău „au ținut ostatici” peste 100 de vizitatori ai localului mai bine de trei ore. Totul s-a întâmplat în noaptea spre 30 ianuarie, când polițiștii au venit să verifice localul dacă respectă măsurile antiepidemice. De frica unei amenzi, patronul localului a încuiat vizitatorii înăuntru.
În presă s-a vehiculat că acolo s-ar fi aflat procurori, judecători și angajați ai CNA. Cei din urmă, la fel, au respins aceste acuzații.
Recent, Marin Garaz, șeful interimar al Direcției poliție a mun. Chișinău, a declarat că au fost amendate 8 dintre cele 135 de persoane care se aflau în localul „Attico” din sectorul Ciocana al capitalei. Totodată, a fost pornit un dosar penal pentru privațiune de libertate. Totuși, oamenii legii susțin că printre petrecăreți nu se afla niciun angajat din sfera publică, inclusiv judecători sau procurori.