Arheologii au găsit scheletul unei femei și al unui copil, în timpul unei cercetări în raionul Telenești. Scheletele au fost depistate într-unul dintre mormintele descoperite de arheologi. Mormântul vizat, a comunicat Agenţia Naţională Arheologică, este de femei, este atribuit culturii sarmaților și se datează în sec. II d. Hr. În mormânt se mai regăseau: mărgele de sticlă, o piesă în formă de disc, dar și o cană.
Pe 8 octombrie, Agenţia Naţională Arheologică a anunțat că a început să cerceteze movila funerară Ordășei – Tumulul 20. Se menționa că investigațiile sunt efectuate de Agenție în colaborare cu Centrul arheologic din Olomouc din Cehia și Institutul Patrimoniului Cultural. Pe 9 octombrie se anunța despre identificarea primelor morminte, care datează din epoca bronzului.
Pe 14 octombrie, Agenţia a raportat că a fost descoperit în tumulul 20 de la Ordășei un mormânt dublu – cu un schelet de femeie si altul de copil mic. „Pe baza inventarului bogat, cuprinzând numeroase mărgele de carneol și sticlă, dintre care se evidențiază o perlă cu chip uman, o brățară cu nodozități de bronz, o fusaiolă de lut ars și o cană lucrată la roată din pastă fină cenușie, complexul se atribuie sarmaților și se datează în sec. II d. Hr.”, au comunicat reprezentanții Agenției.
Directorul Agenției Naționale Arheologice Vlad Vornic a explicat că arheologii au descoperit un număr mare de morminte în satul Ordășei din raionul Telenești și că acestea sunt din diferite epoci.
„Acum însă suntem în fața unui mormânt marcat cu numărul 13. Este un mormânt mai interesant, mai deosebit, căci conține de fapt două schelete. (…) Vedem în zona picioarelor numeroase mărgele de sticlă, în zona ambelor mâini – mărgele de pastă sticloasă și din carneol. Avem și o piesă mai deosebită – din pastă sticloasă, cu o mărgică cu chip uman. În partea superioară a scheletului avem o brățară. (…) Este un mormânt atribuit culturii sarmaților și este mormânt de femei. Alăturat însă, la piciorul stâng, avem un mormânt de copil – probabil nou-născut”, a menționat Vornic.
El a adăugat că arheologii continuă să cerceteze zona.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!