Peste 20 de percheziții au fost efectuate pe 31 octombrie în Republica Moldova, în cadrul mai multor cauze penale de finanțare ilegală și coruperea electorală. Două persoane au fost reținute. S-a stabilit că „membrii organizației criminale „Șor” și ai „Blocului politic Victoria” sunt remunerați lunar cu sume bănești ilegale, cu scopul de a influența rezultatele alegerilor prezidențiale”. În acest sens ar fi fost puse în aplicare mai multe metode de corupere a alegătorilor. Organizarea concursurilor între activiști ar fi una din metode. Într-un final, activiștii erau remunerați cu telefoane mobile, inclusiv automobile. Informația a fost comunicată, în dimineața zilei de 1 noiembrie, de Inspectoratul General al Poliției.
Inspectoratul a anunțat că, pe 31 octombrie, oamenii legii au efectuat peste 20 de percheziții în municipiul Chișinău, raioanele Ocnița, Strășeni, Ialoveni, Florești, Sîngerei și Ștefan Vodă.
Acțiunile au avut loc „în baza mai multor cauze penale pornite pe fapte privind finanțarea ilegală și coruperea electorală” și au fost desfășurate de către subdiviziunile specializate și teritoriale ale Inspectoratului General al Poliției și Centrului Național Anticorupție, în coordonare cu Procuratura Generală și Procuratura Anticorupție.
„Polițiștii au stabilit că membrii organizației criminale „Șor” și ai „Blocului politic Victoria” sunt remunerați lunar cu sume bănești ilegale, cu scopul de a influența rezultatele alegerilor prezidențiale. În acest sens, aceștia au pus în aplicare mai multe metode de corupere a alegătorilor. Organizarea concursurilor între activiști este una din metodele practicate de organizația criminală, care urmărește atragerea mai multor persoane în grupurile aplicației Telegram administrate de organizatorii schemei infracționale, cărora ulterior li se creează conturi în banca comercială „Promsveazybank” (PSB), în vederea coruperii, cu condiția votării împotriva unui candidat politic la alegerile prezidențiale”, au comunicat reprezentanții Inspectoratului.
Se menționează că „pentru realizarea acestor acțiuni, activiștii erau remunerați cu automobile și telefoane mobile, bunuri procurate din bani ilegali”.
„Astfel, la 31 octombrie 2024, polițiștii au descins cu percheziții la persoanele vizate, în rezultatul cărora au confiscat un automobil de marca Suzuki Vitara, mijloace financiare, telefoane mobile, acte de ciornă, materiale electorale (ziare, pliante), bannere, mai multe copii ale buletinelor de identitate și înscrisuri de ciornă cu semnăturile persoanelor care au primit mijloace financiare și alte probe relevante pentru cauza penală”, au raportat reprezentanții Inspectoratului.
Au fost reținute două persoane, pentru 72 de ore.
Inspectoratul a prezentat mai multe imagini din cadrul cauzei penale.
„În rezultatul concursului de premii, de la Ilan Mironovici Șor ați câștigat un automobil”, a anunțat o persoană din cadrul secvenței video prezentată de oamenii legii.
Amintim că pe 31 octombrie curent, Centrul Național Anticorupție anunța că desfășoară percheziții împreună cu procurorii, în mai multe localități din raioanele Hîncești, Călărași, Strășeni, Nisporeni, Criuleni, Florești și Orhei. Acțiunile aveau loc în cadrul a 7 cauze penale de corupere electorală. 12 persoane, „reprezentanți ai unui partid politic”, sunt bănuite că ar fi oferit bani alegătorilor pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale. Se anunța că una din persoanele vizate, liderul organizației teritoriale Cimișlia, a fost reținută deja pentru 72 de ore. Deși CNA nu a precizat formațiunea vizată, în imaginea publicată se poate observa că este vizat Blocul „Victorie”, gestionat de fugarul Ilan Șor. Detalii AICI.
***
În septembrie 2024, oamenii legii au inițiat un dosar penal care vizează o schemă de corupție electorală desfășurată de organizația criminală Șor, condusă de Ilan Șor, pentru a deturna alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie. Oamenii legii au stabilit peste 130 000 de persoane care fac parte din rețeaua organizației. Acestea au roluri de lideri teritoriali, responsabili de secțiile de votare, activiști de racolare și simpli executori de ordine în procesul electoral. În același timp, se estimează că la finalizarea anchetelor numărul celor implicați în schema infracțională va depăși cifra de 300 000 de oameni.
Potrivit forțelor de ordine, în perioada septembrie – octombrie, la membrii rețelei infracționale au ajuns, prin transferuri a PSB Bank – o bancă rusească aflată sub sancțiuni internaționale, peste 39 milioane de dolari. Banii le erau acordați pentru a vota un anumit candidat la alegeri și opțiunea „Nu” la referendum.
Pe 28 octombrie, procurorul general a declarat că schema prin care moldovenilor li se deschid conturi bancare în Rusia, pentru a primi transferuri bănești, „a fost elaborată de serviciile speciale rusești”. Ion Munteanu a adăugat că una din tacticile dezvoltate de „arhitecții acestei scheme uriașe este să copleșească organul de urmărire penală și cel de constatare cu un volum de documente”. Potrivit lui Munteanu, pentru a avea succes în investigarea acestor fenomene, organele de urmărire penală și de investigație din Republica Moldova au utilizat inclusiv agenți sub acoperire. Până acum, în cadrul fenomenului de corupție electorală, au fost efectuate peste 800 de percheziții și reținute mai mult de 28 de persoane.
Dacă până pe 23 octombrie amenzile pentru corupere electorală ajungeau la circa 1 mln lei, pe 30 octombrie cifra a depășit 2 milioane de lei. Informația a fost comunicată de Centrul Național Anticorupție. Instituția a adăugat că are spre examinare alte 1000 de procese-verbale de constatare a coruperii electorale și a amintit că este prevăzută o amendă de la 25 000 de lei până la 37 500 de lei pentru comiterea acestei contravenții. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!