Andrei Duminică (Serbul), bărbatul pe care așa zisele autorități de la Tiraspol îl învinuiesc de omorul lui Oleg Horjan, susține că nu are nicio tangență cu această crimă. Potrivit dovezilor prezentate de acesta, el nu se afla în țară în ziua, în care opozantul a fost omorât. Despre aceasta informează sursele NM.
NM a intrat în posesia unui video, în care Andrei Duminică își arată pașaportul biometric, cu ștampilele de intrare în România pe 18 mai și intrarea în zona Schengen printr-un punct de control din Ungaria pe 19 mai 2023. Pe aceeași pagină și pe următoarele pagini nu există date despre faptul că acesta ar fi părăsit spațiul Schengen. Astfel, acesta susține că nu a fost în Republica Moldova de mai bine de două luni.
Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a Poliției de Frontieră Raisa Novițchi a refuzat să ofere informații la acest subiect, întrucât datele despre traversarea frontierei sunt date cu caracter personal.
Amintim că Tiraspolul a anunțat că a găsit un suspect în cazul omorului lui Oleg Horjan. Se menționează că ar fi vorba despre un bărbat care și-a ispășit pedeapsa în închisoare alături de fostul opozant din regiunea transnistreană. Potrivit Novosti Pridnestrovia, după ce au ieșit din penitenciar, cei doi ar fi menținut legătura, iar în ziua omorului suspectul l-ar fi sunat pe Horjan „cu câteva minute înainte de crimă”. Acum, Tiraspolul solicită oamenilor legii de la Chișinău să desfășoare activități comune pentru a-l găsi pe bărbat.
***
Opozantul din regiunea transnistreană, liderul Partidului Comuniștilor de la Tiraspol, Oleg Horjan, a fost găsit mort în data de 17 iulie în casa sa de lângă Tiraspol. Acum șase luni, acesta a fost eliberat dintr-o închisoare din stânga Nistrului, iar recent a semnat, din numele Uniunii Forțelor de Opoziție din regiunea transnistreană, o declarație de cooperare cu „Congresul Civic” din Republica Moldova.
Tiraspolul și Chișinăul au demarat concomitent o anchetă pentru elucidarea omorului, însă primele informații oferite nu au coincis nici măcar în ceea ce privește modul de comitere a crimei.
Chișinăul, în contextul morții lui Oleg Horjan în casa sa de lângă Tiraspol, a cerut ca specialiștii din cadrul organelor de aplicare a legii să aibă acces la fața locului pentru a fi efectuate acțiuni de urmărire penală. Solicitarea a fost enunțată la ultima ședință a Comisiei Unificate de Control, care a avut loc la Bender pe 20 iulie.
Misiunea OSCE în Moldova a cerut Tiraspolului să investigheze „în profunzime” omorul lui Oleg Horjan și să informeze în mod transparent publicul cu privire la rezultatele anchetei. Într-un răspuns oferit la solicitarea NM, serviciul de presă al misiunii a declarat că OSCE în Moldova este disponibilă pentru a facilita interacțiunea dintre părți în vederea avansării anchetei.
Iar Biroul politici de reintegrare a declarat că a propus crearea unei comisii de anchetă, sub egida OSCE, pentru a fi investigată crima.
Potrivit presei de la Tiraspol, liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski l-ar fi asigurat într-o discuție pe ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Janis Mazeiks, că personal va verifica mersul anchetei și în caz de necesitate se va adresa Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova pentru asistență.
Cine și de ce l-a ucis pe opozantul din Transnistria Oleg Horjan? Versiuni și reacții în materialul NM.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!