Candidata Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PSRM) la funcția de primar al Chișinăului, Diana Caraman, s-a adresat misiunilor diplomatice din țara noastră în contextul incidentului în care a fost exclusă de la dezbaterile electorale organizate la postul de televiziune național – Moldova 1 – pentru că a vobit în rusă. Caraman, care este și deputat din partea fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, a declarat că actualele autorități centrale ar fi instaurat „dictatura nazistă” în Moldova, iar „ororile” pe care le-ar comite sunt sprijinite de diplomații străini din țara noastră. De asemenea, comunista a anunțat că a sesizat Procuratura Generală despre incidentul de la Moldova 1.
În cadrul unei conferințe din 31 octombrie, care s-a desfășurat la Parlament, Diana Caraman a vorbit despre situația de la Moldova 1, când a fost exclusă de la dezbaterile electorale pentru că a vorbit în rusă, deși regulamentul intern stipulează că acestea se desfășoară doar în limba română. În legătură cu acest incident, Caraman a declarat că actuala guvernare ar fi instaurat în Republica Moldova „dictatura nazistă”.
„În clădirea aceasta (Parlament – n. r.) foarte mult și des se vorbește despre democrație, principii și valorile europene, civilizație. Dar de fapt, în realitate, în republica noastră s-a instalat definitiv dictatura. Și cu părere de rău, cea mai urâtă formă a dictaturii – dictatura nazistă. Fiind că acea xenofobie sălbatică și agresiune pe care o manifestă deschis puterea și slugile lor, deja nu au limită. Fiind că așa ură și intoleranță față de o persoană care vorbește o limbă diferită, gândește diferit și este diferită, a fost arătată ultima dată în Germania nazistă, în anii ’30. Noi știm la ce poate duce un astfel de comportament barbar. Și anume din acest motiv noi nu avem niciun drept să tolerăm astfel de lucruri. Mai mult ca atât, noi vom proteja orice cetățean indiferent de naționalitate și limba vorbită”, a declarat comunista în română.
Ulterior, Caraman și-a continuat alocuțiunea în limba rusă. Aceasta s-a adresat tuturor misiunilor diplomatice din Republica Moldova, menționând că le va trimite și scrisori.
„Mult stimați diplomați! Astăzi, Moldova și cetățenii noștri au nevoie de sprijinul dvs mai mult ca niciodată. La urma urmei, oroarea pe care președintele și echipa sa o comit în mod deschis este justificată de patronajul și sprijinul dvs. Și cu cât merge mai departe, cu atât e mai rău. De exemplu, concurenții electorali sunt eliminați din dezbaterile de pe un canal public la ordinul reprezentanților puterii. Și, cel mai important, motivul – limba de comunicare. Și asta în timp ce Moldova este o țară multinațională, membră a Organizației Națiunilor Unite, ceea ce înseamnă că este obligată să respecte Declarația Universală a Drepturilor Omului, Pactul Internațional cu privire la drepturile civile și politice și Convenția privind prevenirea și eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială. Sper din tot sufletul că pentru dvs aceste documente au o valoare importantă, spre deosebire de valoarea pe care o au pentru autoritățile noastre”, a spus ea.
Totodată, Diana Caraman a menționat că sesizat Procuratura Generală – printre alte instituții – în privința cazului când a fost exclusă din cadrul dezbaterilor.
„Pe marginea celor întâmplate la Moldova 1, m-am adresat, de asemenea, la Procuratura Generală, Consiliul pentru egalitate și Consiliul Audiovizual. Sper mult că ei vor atrage atenție la faptul că conducerea Moldova 1, în acest caz, a încălcat Codul penal”, a spus ea.
***
Amintim că postul național de radio – Radio Moldova – și postul public de televiziune – Moldova 1 – au dat-o afară pe candidata Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) la funcția de primar al municipiului Chișinău, Diana Caraman, de la dezbaterile electorale realizate de IP Compania „Teleradio-Moldova” pe 29 octombrie, pe motiv că a vorbit în limba rusă. În timp ce conducerea companiei face trimitere la regulamentul intern aprobat, potrivit căruia dezbaterile electorale organizate de cele două posturi publice de radioteleviziune sunt desfășurate exclusiv în limba română, Caraman se plânge că TRM i-ar fi încălcat drepturile. Ea a anunțat că va sesiza organele competente. Detalii – AICI.
Amintim că Republica Moldova va organiza alegeri locale generale pe 5 noiembrie 2023. În cadrul scrutinului, vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali. Potrivit informației publicate de Comisia Electorală Centrală, pentru funcția de primar al Chișinăului s-au înscris în cursa electorală 28 de pretendenți, printre ei Diana Caraman (PSRM).
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!