VIDEO Ce crede Veronica Dragalin despre „prețul” eliberării lui Vladimir Andronachi din arest la domiciliu
Full Article 5 minutes read

VIDEO Ce crede Veronica Dragalin despre „prețul” eliberării lui Vladimir Andronachi din arest la domiciliu

Șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, a venit cu o reacție în privința eliberării din arest la domiciliu sub „garanții personale” a lui Vladimir Andronachi. Dragalin a anunțat că nici ea și nici ceilalți procurori din cadrul PA nu sunt de acord cu această decizie, dar conform legii nu se poate de întreprins nimic. Totuși, șefa PA propune să vedem această situație drept o oportunitate, care ne va ajuta să rezolvăm cât mai rapid toate lacunele din sistemul juridic. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei intervenții pe Facebook din 14 august. 

„Din punctul nostru de vedere, în calitate de procurori, nu considerăm această decizie corectă. 22 000 lei nu este o garanție, care va preveni ca această persoană să fugă din țară, dar aceasta este decizia judecătorului și noi o să o respectăm pentru că așa lucrează legea. Au fost mai multe decizii cu care noi, procurorii, nu suntem de acord, dar legea nu ne permite să contestăm aceste decizii la un judecător ierarhic”, a declarat Veronica Dragalin.

Totodată, șefa Procuraturii Anticorupție precizează că instituția nu a fost de acord nici cu faptul că toate ședințele se desfășoară cu ușa închisă.

„Este inadmisibil ca o așa cauză penală de rezonanță – frauda bancară – să fie examinată cu ușile închise. Condițiile pentru ședință închisă nu sunt întrunite în acest caz. Avem de fapt o oportunitate, pentru că acest caz demonstrează lacunele pe care noi cu toții trebuie să le rezolvăm”, a adăugat Dragalin.

Amintim că Vladimir Andronachi a fost eliberat din arest la domiciliu sub „garanție personală”, prin hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani. Anunțul a fost făcut, pe 11 august, de reprezentanții Procuraturii Anticorupție. PA a precizat că fostul deputat democrat a fost eliberat sub garanția a patru persoane – doi primari din raionul Cahul, un reprezentant al cultului religios și un civil. Conform procedurii, garanții lui Andronachi au depus în contul PA 22 000 mii lei.

PA a explicat că, potrivit Codul de procedură penală, „garanţia personală constă în angajamentul în scris pe care persoane demne de încredere şi-l iau în sensul că, prin autoritatea lor şi suma bănească depusă, garantează comportamentul respectiv al bănuitului, învinuitului, inculpatului, inclusiv respectarea ordinii publice şi prezentarea lui cînd va fi citat de organul de urmărire penală sau de instanţa de judecată, precum şi îndeplinirea altor obligaţii procesuale. Numărul garanţilor nu poate fi mai mic de 2 şi mai mare de 5”.

Procuratura Anticorupție a precizat că garanţia personală, ca măsură preventivă, se admite doar la cererea în scris a garanţilor şi cu acordul persoanei în privinţa căreia se dă garanţia. Totodată, instituția a menționat că la prezentarea în scris a garanţiei, fiecare garant concomitent depune la contul de depozit al procuraturii sau al instanţei de judecată o sumă bănească de la 50 la 300 unităţi convenţionale (echivalentul a 2.500-15 mii de lei).

Astfel, în cadrul ședinței de judecată, care a avut loc pe 8 august, partea apărării în interesul inculpatului Andronachi Vladimir a fost formulată o cerere privind înlocuirea măsurii preventive din arestare la domiciliu în garanția personală.

„În acest sens, partea apărării a prezentat patru cereri în scris a garanților – doi primari din cadrul raionului Cahul, unei persoane în etate deținătoare a ordinului ”Gloria Muncii” precum și a unui reprezentant al cultului religios. La acestea fiind anexate și 4 ordine de plată în sumă totală de 22 mii lei depuse pe contul instanței de judecată”, a comunicat PA.

Astfel, prin aplicarea de către instanța de judecată în privința lui Andronachi a măsurii preventive – garanția personală, aceasta a pus în sarcina garanților asigurarea unui comportament activ al inculpatului în cadrul procesului penal, inclusiv respectarea ordinii publice şi prezentarea lui când va fi citat de instanța de judecată.

„Subsecvent, din caracterul măsurii preventive aplicate, Procuratura Anticorupție în procesul penal vizat nu are dreptul și nici nu-i revine obligația de a încuviința și/sau de a monitoriza deplasările inculpatului în afara teritoriului Republicii Moldova”, a precizat PA.

Totodată, Procuratura Anticorupție a menționat că, reieșind din prevederile legale, „se află în imposibilitate de a contesta încheierea judecătorească”.

Vladimir Andronachi: reținere și dosare

Fostul deputat Vladimir Andronachi, considerat un apropiat al ex-liderului Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc, a fost reținut pe 2 noiembrie 2022 în Ucraina și extrădat în aceeași zi polițiștilor de frontieră moldoveni. Pe numele lui au fost emise două mandate, în două dosare penale distincte, numite generic „Frauda bancară” și „Metalferos”.

În dosarul „Metalferos”, Andronachi este acuzat de crearea unui grup criminal organizat, escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, în timp ce în dosarul fraudei bancare, Andronachi este învinuit că, alături de alte persoane, a simulat încheierea unui contract de investiţii în reconstrucţia unui imobil cu Banca de Economii. Ei ar fi sustras astfel din conturile băncii 32 de milioane de lei.

Vladimir Andronachi pledează nevinovat. Anterior, el a declarat că a fost pus sub învinuire la comandă politică.

În aprilie 2023, Andronachi a scăpat de Penitenciarul nr.13, după aproape jumătate de an de arest preventiv. Fostul parlamentar a fost transferat în arest la domiciliu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: