VIDEO Comunitatea evreiască din Moldova, felicitată de Maia Sandu și ambasadorii SUA și UE cu prilejul sărbătorii Hanuka 
Full Article 2 minutes read

VIDEO Comunitatea evreiască din Moldova, felicitată de Maia Sandu și ambasadorii SUA și UE cu prilejul sărbătorii Hanuka 

Președintele Maia Sandu a transmis un mesaj de felicitare pentru comunitatea evreiască din Republica Moldova, care astăzi celebrează Hanukkah, cunoscută și drept sărbătoarea luminilor. Și ambasadorii SUA și UE la Chișinău au adresat un mesaj comunității evreiești. 

Adresez cele mai calde urări de bine pentru membrii comunității evreiești din Republica Moldova, cu ocazia sărbătorii luminilor – Hanukkah! În cele opt zile ale acestei sărbători, care începe astăzi, în casele și sufletele oamenilor se aprinde flacăra bucuriei și recunoștinței, a iubirii și credinței. Vă doresc tuturor sănătate, prosperitate și pace. Hag Hanukkah Sameach!”, se arată în mesajul președintei Maia Sandu.

Și ambasadorul SUA în Republica Moldova Kent Logsdon a venit cu o declarație pentru comunitatea evreiască.

În timp ce familiile din Moldova și din întreaga lume se adună pentru a sărbători Hanukkah, profităm ce această ocazie pentru a omagia comunitatea evreiască din Moldova și tot aportul pe care aceasta îl oferă Republicii Moldova. În esența sa, Hanukkah este o poveste a spiritului uman. Ea ne învață că până și o flacără care licărește poate susține o tradiție și hrăni sufletele„, a spus diplomatul.

În același mesaj video, ambasadorul UE Jānis Mažeiks a spus că „în pofida provocărilor și a necazurilor întâmpinate în cele mai întunecate momente ale secolului XX, viața evreiască nu a dispărut niciodată din Moldova”.

„Atunci când sărbătorim Hanukkah sărbătorim, de asemenea, rezistența acestei comunități care contribuie la caracterul viu multicultural al vieții moldovenești până în prezent. Astăzi, alături de prietenii și vecinii noștri evrei, precum și alături de toți moldovenii, suntem mândri să sărbătorim Hanukkah„, a comunicat ambasadorul.

De Hanuka, evreii au redobândit controlul asupra Ierusalimului și au rededicat Templul. Este o sărbătoare care durează opt zile, comemorând rededicarea Templului din Ierusalim în urma victoriei revoltei conduse de frații Macabei asupra monarhiei seleucide din Siria, care încerca să distrugă religia evreiască și să elenizeze popoarele de sub dominația sa.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: