Pe 11 aprilie, ministra Apărării a Țărilor de Jos, Kajsa Ollongren, a efectuat o vizită de lucru în Moldova. Ea s-a întâlnit cu ministrul Apărării al Moldovei Anatolie Nosatîi. Într-un blitz interviu oferit NM, Ollongren a explicat ce au convenit cei doi miniștri, dacă amenințarea hibridă rusă se poate dezvolta într-una militară și cum ar putea fi utilă Moldova pentru securitatea UE.
V-ați întâlnit cu ministrul Apărării al Republicii Moldova. Ați ajuns la vreo înțelegere?
Am semnat un acord cu Ministerul Apărării al Republicii Moldova privind intenția noastră de a consolida cooperarea în domeniul apărării și securității. Acesta stabilește măsuri specifice care vor consolida această cooperare.
Moldova se confruntă de mult timp cu atacuri hibride. Aceste atacuri vor destabiliza țara. Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Apărării și cetățenii simt acest lucru personal. Acordul de consolidare a cooperării include și asistență de specialitate din partea Țărilor de Jos în lupta împotriva amenințărilor hibride. Moldova va primi, de asemenea, fonduri suplimentare pentru combaterea amenințărilor hibride.
Niciun stat nu vrea ca cineva să intervină în treburile sale interne și să-și promoveze propaganda.
Ar putea o amenințare hibridă să se transforme în una militară?
Amenințările hibride destabilizează un stat, iar un stat destabilizat este un stat mai slab, care este mai ușor de atacat.
Moldova se învecinează cu Ucraina, unde deja al doilea an se desfășoară un război la scară largă. Nu se vede un sfârșit al agresiunii ruse. Țările de Jos și Uniunea Europeană încearcă să facă tot posibilul pentru a ajuta Ucraina și pentru a-l împiedica pe Putin să câștige. Acest lucru ajută și Moldova, deoarece dacă Putin va câștiga, atunci Ucraina va fi [doar] prima dintr-o listă întreagă de țări care se vor afla sub amenințarea Rusiei.
Moldova trebuie să devină cât mai puternică. Inclusiv cu ajutorul nostru. Moldova trebuie să aibă instituții puternice. La aceasta contribuie statutul de țară candidat pentru aderarea la UE. În Uniunea Europeană, Moldova are șanse mai mari de pace, securitate și prosperitate.
Ați menționat statutul de țară candidat. Cum ajută Uniunea Europeană țările membre și potențialii membri în domeniul apărării?
Aderarea la UE este un proces îndelungat care implică mulți pași și acțiuni, inclusiv în domeniul securității cibernetice și al consolidării apărării. Unele țări UE, inclusiv Țările de Jos, ajută deja Republica Moldova lucrând cu Ministerul Apărării, oferind finanțare pentru îmbunătățirea securității cibernetice și consolidarea luptei împotriva amenințărilor hibride. De asemenea, oferim asistență de specialitate. Toate acestea sunt menite să sprijine Moldova în drumul său de aderare la UE.
Cum ajută Moldova Uniunea Europeană în acest sens? Sau suntem doar consumatori de securitate?
Cel mai bun tip de cooperare bilaterală este o cooperare egală pentru ambele părți. Moldova are o vastă experiență în combaterea atacurilor cibernetice și a amenințărilor hibride. Se întâmplă și în UE, dar nu la o asemenea scară. Alte țări pot învăța multe din experiența Moldovei, pot vedea cum se întâmplă totul în practică și cum să facă față, cum să mărească capacitatea de protecție, cum să comunice cu populația despre asta. Pe lângă faptul că realizăm training-uri pentru reprezentanții autorităților moldovenești, învățăm multe și de la ei.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!