VIDEO Dojdi a identificat 24 de orfelinate rusești unde au fost duși copiii din Ucraina. Precizările jurnaliștilor despre educația minorilor 
Full Article 2 minutes read

VIDEO Dojdi a identificat 24 de orfelinate rusești unde au fost duși copiii din Ucraina. Precizările jurnaliștilor despre educația minorilor 

Postul de televiziune „Dojdi”, declarat agent străin în Rusia, a realizat un reportaj despre copiii-orfani ucraineni, care au fost luați de pe teritoriile ocupate de ruși din Ucraina și repartizați în instituțiile rusești. 

Sursa menționează că potrivit unei corespondențe a Ministerului Educației din Rusia cu autoritățile regionale de tutelă, în august 2022, 400 de copii au fost repartizați în 24 de orfelinate și internate din Rusia.

După ce au studiat paginile acestor instituții pe rețelele de socializare, jurnaliștii de la Dojdi au constatat că în cel puțin 21 de orfelinate, copiii ucraineni împreună cu cei ruși sunt supuși unei educații „militar-patriotice” și forțați să participe la diverse „activități patriotice”.

În special, potrivit Dojdi, copiii sunt forțați să asculte declarațiile de presă ale purtătorului de cuvânt al Ministerului rus al Apărării Igor Konașenkov. Totodată, potrivit jurnaliștilor, copiii sunt impuși să efectueze lumânări pentru armata rusă, să participe la spectacole militare, de asemenea sunt învățați să manevreze automate Kalașnikov.

În plus, orfanii ucraineni din aceste instituții scriu scrisori armatei ruse de pe front și vizitează soldații răniți, aflați în spitalele rusești.

În realitate, potrivit sursei, copiii-orafani ucraineni în instituțiile rusești ar putea fi mai mult de 400. Jurnaliștii de la Dojdi mai scriu că școlile-internat au primit indicații „să integreze copiii în familiile cetățenilor”. Din 400 de copii, doar 36 sunt în prezent în îngrijirea familiilor, menționează sursa.

În octombrie 2022, comisarul pentru drepturile copilului Maria Livova-Belova a declarat că la acea vreme 350 de copii din teritoriile ocupate erau integrați în familiile rusești.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: