(VIDEO) Dorin Recean, la București: „Rusia nu poate ajunge militar în Republica Moldova”
Full Article 4 minutes read

(VIDEO) Dorin Recean, la București: „Rusia nu poate ajunge militar în Republica Moldova”

Prim-ministrul Dorin Recean asigură că situația de securitate în regiune este stabilă. Totodată, premierul susține că regiunea transnistreană s-a aliniat la obiectivul de pace și securitate.

Dorin Recean este convins că Rusia nu va ataca Republica Moldova, pentru că ei sunt prea departe, iar aici „este rolul Ucrainei”.

„Rusia nu are resursele suficiente pentru escaladare. De asemenea, este clar că Rusia nu poate ajunge militar în Republica Moldova. Pe de altă parte, Republica Moldova are sufieciente capacități consolidate de a face față eventualelor escaladări din Transnistria. Totodată, cei din regiunea transnistreană sunt foarte și foarte aliniați, pentru că asta am făcut noi: i-am aliniat la obiectivul nostru de pace și securitate. Rusia nu face altceva decât să promoveze agresiv războiul hibrid: să bage multă propagandă, să dezinformeze, să escaladeze anumite narative pro-război sau care să producă disensiuni în societate. Sunt încrezut că acestea nu vor reuși. Avem aceste valuri, care vin periodic, dar asta face parte din războiul informațional, de cât reflectă realitatea”, a declarat Dorin Recean în cadrul emisiunii „Dincolo de Alb și Negru” de la postul TVR România.

Totodată, premierul susține că sistemul de apărare aeriană al Ucrainei protejează și Republica Moldova.

***

Amintim că Ministerului rus al Apărării, în dimineața zilei de 23 februarie, declara că Ucraina ar pregăti o provocare în regiunea transnistreană, iar pentru aceasta personalul ucrainean „va fi îmbrăcat în uniforma personalului militar al Forțelor Armate ale Federației Ruse”.

La rândul lor, autoritățile de la Chișinău au făcut apel la calm și au îndemnat cetățenii să urmărească sursele oficiale și credibile ale Republicii Moldova.

În aceeași zi, Ministerul rus al Apărării a venit cu un nou mesaj. Instituția a insistat că Ucraina ar avea în plan să invadeze regiunea transnistreană.

Ulterior, Institutul American pentru Studiul Războiului a declarat că Moscova ar putea crea condiții pentru o operațiune sub un drapel străin în Republica Moldova și la granița belarus-ucraineană.

Într-o reacție, Ucraina a îndemnat Republica Moldova să nu asculte „niciodată ceea ce spune Ministerul rus al Apărării”. Consilierul Biroului prezidențial ucrainean Mihail Podoleak a menționat că Rusia folosește „permanent și primitiv aceleași istorii despre pretinse provocări”. Potrivit lui Podoleak, unica țară care poate desfășura acțiuni provocatoare în Moldova „și care cu siguranță va întreprinde ceva în regiunea transnistreană este Federația Rusă”.

Ministerul rus al Apărării, pentru a doua oară – pe 23 februarie, a anunțat că Ucraina are în plan să invadeze regiunea transnistreană. În seara zilei de ieri, instituția a venit cu un nou mesaj în acest sens.

Mai târziu, Ministerul Apărării de la Chișinău a informat că monitorizează toate evenimentele, acțiunile și schimbările care au loc în regiune și pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol.

Pe 24 februarie, Ministerul Afacerilor Externe rus a declarat din nou că Ucraina are în plan să invadeze regiunea transnistreană. Autoritățile de la Kremlin au spus că forțele armate ruse vor răspunde în mod adecvat provocărilor „din partea regimului de la Kiev”.

Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova a venit cu o reacție la declarațiile Federației Ruse despre presupusele provocări, subliniid că acestea nu corespund adevărului și au drept scop manipularea opiniei publice. MAEIE a precizat că situația de securitate în regiune este stabilă.

Tot pe 24 februarie, liderul ucrainean Vladimir Zelenski a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că Ucraina prețuiește integritatea teritorială a Moldovei, iar zvonurile lansate de autoritățile ruse, despre o presupusă invazie, nu sunt nimic altceva decât dezinformare.

Liderul nerecunoscut de la Tiraspol Vadim Krasnoselski susține că situația din regiune este una „tensionată”, însă nu există niciun pericol iminent la adresa securității acesteia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: