(VIDEO) Generatorul de la Apă-Canal nu poate fi pus în funcțiune. Cum explică viceprimarul
Full Article 2 minutes read

(VIDEO) Generatorul de la Apă-Canal nu poate fi pus în funcțiune. Cum explică viceprimarul

Generatorul de rezervă, care ar trebui să asigure cu electricitate sediul întreprinderii „Apă-Canal Chișinău”, s-a defectat. Cel puțin asta afirmă viceprimarul Irina Gutnic. 

„Acest generator asigură funcționalitatea blocului din strada Albișoara 38. Consumul acestuia este de 96 -100 de litri pe oră. Cheltuielile de întreținere a generatorului se ridică la 22 de mii de lei pe zi. În jurul orelor 10 noi am ponit acest generator, dar din păcate până la această oră el nu a putut fi repornit, deoarece a lucrat un timp foarte scurt și s-a defectat. Absolut toți tehnicienii sunt implicați, se încearcă, așteptăm să vedem dacă putem să repornim acest generator”, a declarat Irina Gutnic.

Totodată, viceprimarul a explicat că generatorul are capacitatea de a asigura funcționalitatea sediului, doar că este prea costisitor.

Amintim că primarul Ion Ceban a îndemnat chișinăuienii să facă rezerve de apă, întrucât în jurul orei 18:00 ar urma să apară probleme cu furnizarea. Potrivit edilului, primele expuse sunt regiunile Centru, Telecentru și Botanica. Viceprimarul Irina Gutnic a declarat pentru NM că ar fi fost deja debranșare străzile Cuza-Vodă, Grenoble și Traian.

Asta cu toate că, într-un comunicat de presă, întreprinderea Premier Energy a menționat că nu va fi afectată funcționarea apeductului, canalizării și agentului termic.

Amintim că datoria Apă-Canal față de Premier Energy se ridică la circa 68 mln de lei. Primarul Ion Ceban a cerut de mai multe ori Guvernului achitarea datoriei „Apă-Canal”. Premierul Natalia Gavrilița a declarat că problema este responsabilitatea primăriei și a adăugat că va avea loc o inspecție financiară, pentru a vedea cauza acumulării datoriilor.

De menționat că, pe 11 ianuarie,  Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică (ANRE) a majorat tarifele. Consumatorii casnici achită pentru apă și canalizare un tarif în mărime de 15,30 lei/m3 (+4,61 lei/m3 față de tariful în vigoare).

Anterior, locuitorii capitalei achitau pentru serviciile de apă 8 lei și 65 de bani, iar pentru cele de canalizare 2 lei și 4 bani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: