VIDEO Grosu cheamă opoziția să se rupă de Rusia și să se unească pentru integrarea în UE: „Asta e șansa noastră”
Full Article 3 minutes read

VIDEO Grosu cheamă opoziția să se rupă de Rusia și să se unească pentru integrarea în UE: „Asta e șansa noastră”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, cheamă forțele parlamentare de opoziție să se alăture guvernării în lupta pentru accederea Republicii Moldova în Uniunea Europeană (UE). Speakerul susține că acum este momentul ca forțelor politice de la Chișinău „să se rupă” de Rusia și să se unească, în schimb, pentru integrarea țării în spațiul comunitar european.

Speakerul Igor Grosu a prezentat, în debutul ședinței plenare din 7 septembrie, prioritățile sesiunii de toamnă. Președintele Parlamentului a remarcat, în discursul său, că anul 2023 este un an în care Republica „Moldova trebuie să avanseze ireversibil” în domeniile cheie și „să își facă bine temele”. Igor Grosu a chemat opoziția, în acest context, să se alăture guvernării în eforturile de accedere a țării în UE.

„Eu vă îndemn în această sesiune, indiferent de opțiunile politice, de supărări, să ne unim și să folosim această fereastră de oportunitate, acest moment în care să ne rupem de acest spațiu barbar, toxic, care aduce moarte, șantaj, duce în trecut și să ne ancorăm în spațiul păcii, a libertății, unde viața omului are valoare. Asta e șansa noastră. Doriți să faceți parte din acest proiect a generației noastre o să fim doar bucuroși. Nu o să doriți, noi avem un mandat foarte clar din partea cetățenilor. Cetățenii asta o cer, asta o vor, iar supărările între noi sau între voi nu au niciun preț pe lângă misiunea și șansa pe care o trăim în prezent și pe care nu avem dreptul să o ratăm. Eu sunt încrezător, cu Doamne ajută, Republica Moldova este stat european, cetățeni Republicii Moldova sunt europeni și o să ajungă să facă parte din marea familie europeană”, a declarat Igor Grosu.

De menționat că Parlamentul s-a convocat în prima ședință plenară din sesiunea de toamnă 2023 joi, 7 septembrie.

Amintim că Republica Moldova a primit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană la data de 23 iunie. Pentru începerea negocierilor propriu-zise în vederea aderării la UE, Republica Moldova trebuie să îndeplinească cele nouă recomandări emise de Comisia Europeană în luna iunie. Domeniile vizate sunt: justiția, combaterea corupției și crimei organizate, deoligarhizarea, reforma administrației publice și a serviciilor publice, managementul finanțelor publice, consolidarea rolului societății civile în procesele decizionale și protejarea drepturilor omului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: