După finalizarea războiului declanșat de Rusia în Ucraina, conducerea R. Moldova va trebui să ia o decizie politică cu privire la statutul de membru al Comunității Statelor Independente (CSI). Declarația a fost făcută de către președintele Parlamentului Igor Grosu, pe 17 mai, la postul național de radio.
Speakerul Legislativului a menționat că Chișinăul a refuzat să găzduiască un eveniment al CSI, pe tema agriculturii. De altfel, conducerea țării nu vede necesitatea participării la evenimentele Comunității.
„Nu vedem necesitatea participării la evenimentele care au loc. E problemă și cu deplasarea. Trebuia să găzduim și un eveniment la Chișinău pe problema agriculturii. Am rugat colegii să îi informeze pe cei de la secretariatul asambleei parlamentare CSI că nu vedem cum s-ar face lucrul acesta atâta timp cât în vecinătatea noastră este un război. Să continuăm să facem parte din această organizație – eu cred că aici trebuie o discuție politică și lucrul acesta trebuie să îl facem după ce se liniștesc lucrurile, se oprește războiul. Și să luăm o decizie, să calculăm atent avantajele și dezavantajele”, a precizat Igor Grosu.
Deputatul PAS a mai spus că, în opinia sa, producătorii moldoveni trebuie să se reorienteze spre piața de desfacere a Uniunii Europene, întrucât este cea mai stabilă.
„Un lucru este cert: când s-au impus embargouri asupra merelor, vinurilor, a fost și o lecție pentru producătorii noștri. Ne-au impus să găsim alte piețe, să discutăm cu țările europene, să scoată cotele și să ne permită să ne vindem produsele. Este o piață mare, stabilă. Rusia, în virtutatea sancțiunilor, are probleme cu lichiditățile, la fel și cetățenii. (…) Calea cea mai bună este reorientarea către piețele stabile, iar cea mai stabilă este piața UE”, a conchis Grosu.
Amintim că, potrivit Biroului Național de Statistică, exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene în ianuarie-martie 2022 au totalizat 713,5 milioane dolari SUA (de 1,6 ori mai mult comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2021), deținând o pondere de 67,1% în total exporturi, în creștere cu 2,9 puncte procentuale față de ianuarie-martie 2021.
Exporturile de mărfuri destinate țărilor CSI în ianuarie-martie 2022 au avut o valoare de 102,6 milioane dolari SUA (cu 8,4% mai puțin în raport cu perioada similară din anul 2021), care echivalează cu o cotă de 9,7% în total exporturi, în scădere cu 6,7 puncte procentuale comparativ cu ianuarie-martie 2021.