VIDEO Guțul a anunțat că 15 mln de lei de la un sponsor misterios au fost blocate. Guvernul recunoaște: vor fi sechestrați și utilizați tot pentru cetățeni

Bașcanul Evghenia Guțul a anunțat că autoritățile de la Chișinău au blocat 15 milioane de lei, ajunși pe un cont special și destinați Găgăuziei. Potrivit bașcanului, banii au fost transferați de un sponsor „pentru plata lunară suplimentară pensionarilor”. Din acești bani, a menționat Guțul, mai mult de 18 mii de pensionari din Găgăuzia trebuiau să primească suplimentar câte o mie de lei lunar. Solicitați de NewsMaker, reprezentanții Guvernului de la Chișinău au declarat că „banii furați de la cetățenii țării noastre vor fi sechestrați și utilizați tot pentru cetățeni, fără a alimenta ambițiile politice ale unor grupări criminale”.

Pe 2 noiembrie, Guțul a ieșit cu o declarație pentru „pensionarii, copiii și nepoții lor” din Găgăuzia. „Sunt nevoită să vă anunț vești rele”, a spus bașcanul.

Ieri, cu câteva minute înainte de sfârșitul zilei de muncă, noi am primit o notificare că autoritățile centrale au blocat 15 milioane de lei, veniți pe contul special. (…) „Acești bani au fost transferați pe contul special de către un sponsor pentru plata lunară suplimentară pensionarilor, ale căror pensii nu sunt mai mari de 3 mii de lei”, a comunicat Guțul.

Ea a adăugat că „în primele zile ale lui noiembrie, mai mult de 18 mii de pensionari din Găgăuzia trebuiau să primească suplimentar o mie de lei”.

Cu acțiunile lor, autoritățile centrale nu doar au blocat plățile suplimentare, dar partidul de guvernare PAS și Maia Sandu au lăsat mii de familii din autonomie fără speranță, că iarna vor rămâne singuri în fața facturilor pentru gaz, cu prețuri mari pentru produsele alimentare și medicamente. PAS și Maia Sandu au adus Moldova într-o sărăcie totală”, a adăugat Guțul.

Ulterior, bașcanul s-a adresat „personal președintelui Republicii Moldova”.

Doamna Sandu, sunt convinsă că iarna mama dumneavoastră va trăi în căldură. Va avea asistență medicală și atenție cuvenită. Dar ce propuneți pensionarilor noștri? (…) Nu vă cerem ajutor, nu vă cerem alocarea banilor proporțional din acele credite și granturi, care ajung astăzi în Moldova. Avem doar o cerință: nu ne încurcați să lucrăm. Deblocați fondul special. (…) Noi avem toate documentele care confirmă proveniența legală a banilor. (…) Nu ne încurcați să lucrăm – e cel mai bine ce puteți face pentru locuitorii din Găgăuzia”, a conchis Guțul.

NewsMaker a solicitat o reacție, la declarațiile bașcanului, de la reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și ai Guvernului.

Purtătoarea de cuvânt a formațiunii politice de la guvernământ Adriana Vlas a spus că „aceștia sunt bani ilegali, proveniți de la o grup criminal organizat” și că „acest lucru trebuie să-l cunoască cetățenii, iar organele de drept să investigheze proveniența banilor”.

Iar purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a declarat că „banii furați de la cetățenii țării noastre vor fi sechestrați și utilizați tot pentru cetățeni, fără a alimenta ambițiile politice ale unor grupări criminale”.

***

Amintim că în urma scrutinului din 14 mai, Găgăuzia a ales-o pe candidata Partidului „ȘOR” – declarat recent în afara legii, Evghenia Guțul, la funcția de bașcan. Pe 22 mai, Curtea de Apel Comrat a validat alegerile din Găgăuzia, în timp ce oamenii legii au inițiat un dosar penal pe faptul coruperii alegătorilor din autonomie de către oamenii lui Șor, în favoarea Evgheniei Guțul. Reprezentanții din cadrul formațiunii declarate neconstituționale sunt acuzați că ar fi oferit câte 15 mii lei pentru fiecare persoană care determina alte 30 de persoane să o voteze pe Guțul la funcția de bașcan – acuzații respinse atât de Șor, cât și de Guțul.

Ulterior, Evghenia Guțul a fost învestită în funcția de bașcan al Găgăuziei, în cadrul unei ceremonii fastuoase, la care au fost invitați artiști turci. Contactat de NM, vicepreședintele Adunării Populare a Găgăuziei, Alexandr Tarnavschii, a precizat că legislativul de la Comrat nu a alocat mijloace financiare pentru ceremonia de inaugurare a noii guvernatoare a UTA Găgăuzia. Acesta a adăugat că nu cunoaște sursa de finanțare.

11 persoane au statut de bănuit în cauza penală pornită de Centrul Național Anticorupție privind finanțarea ilegală și coruperea alegătorilor în cadrul campaniei electorale de alegerea a candidatului la funcția de bașcan al UTA Găgăuzia. Informația a fost confirmată, pe 20 iulie, de Procuratura Anticorupție, la o zi de la învestirea în funcție a noului bașcan Evghenia Guțul.

Mai târziu, bașcana a făcut apel la autoritățile centrale ale Republicii Moldova să o accepte în echipa guvernamentală, după ce anterior a declarat pentru presa de la Moscova că s-ar putea să nu fie inclusă în componența Cabinetului de miniștri, din cauza faptului că face parte din echipa politicianului fugar Ilan Șor, condamnat la închisoare în dosarul „Frauda Bancară”. Tot atunci, Guțul a spus că numirea sa în componența echipei guvernamentale „este o chestiune secundară, care va rămâne pe conștiința Maiei Sandu”.

Conform regulamentului, guvernatorul Găgăuziei este membru din oficiu al Cabinetului de miniștri, numit prin decret prezidențial. Precizăm în acest context că precedenta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, aleasă în această funcție la 22 martie 2015, a fost inclusă în Guvern pe data de 15 aprilie a aceluiași an, printr-un decret al președintelui de atunci, Nicolae Timofti.

În septembrie, președinta Maia Sandu declara că nu se grăbește să o desemneze pe bașcana Găgăuziei în Guvern cel puțin nu până când Adunarea Populară a Găgăuziei nu va lua o decizie privind „echipa de vis” al lui Șor, propusă în funcții pentru fotolii în Comitetul Executiv din regiune. Președinta a negat că ar încălca, astfel, legea. De menționat că recent, Adunarea Populară a Găgăuziei a aprobat componența nominală a Comitetului Executiv propus de bașcanul autonomiei Evghenia Guțul.

Pe 26 septembrie, președinta Maia Sandu a reiterat că nu vede niciun motiv de ce să se grăbească în semnarea decretului prin care Evghenia Guțul va ajunge să se alăture echipei guvernamentale de la Chișinău. Potrivit șefei statului, sunt mai multe întrebări cu privire la noul bașcan, răspunsurile cărora sunt așteptate de la procurori.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: