Procuratura Anticorupție: 11 persoane au statut de bănuit în cauza penală privind alegerile bașcanului din Găgăuzia
Full Article 3 minutes read

Procuratura Anticorupție: 11 persoane au statut de bănuit în cauza penală privind alegerile bașcanului din Găgăuzia

11 persoane au statut de bănuit în cauza penală pornită de Centrul Național Anticorupție privind finanțarea ilegală și coruperea alegătorilor în cadrul campaniei electorale de alegerea a candidatului la funcția de bașcan al UTA Găgăuzia. Informația a fost confirmată, pe 20 iulie, de Procuratura Anticorupție, la o zi de la învestirea în funcție a noului bașcan, Evghenia Guțul.

Cauza penală a fost pornită pe 27 aprilie 2023, de CNA, în baza materialelor parvenite de la Inspectoratul Național de Investigații (INI) al Inspectoratului General al Poliției.

În cadrul urmăririi penale, la 07 și 13 mai 2023, de către angajații CNA, în comun cu angajații INI, sub controlul Procuraturii Anticorupție, au fost efectuate percheziții la persoanele vizate, unde au fost depistate și ridicate mijloace materiale de probă cum ar fi: înscrisuri de ciornă ce vizează cheltuieli de transportare a alegătorilor; înscrisuri de ciornă ce vizează oferirea de produse alimentare; tehnică de calcul; liste ale persoanelor care ar fi fost remunerate; mijloace bănești ș.a.

Totodată, la 16 mai 2023, de la Judecătoria Comrat, sediul mun. Comrat, au fost ridicate listele electorale, care au fost examinate cu participarea membrilor Comisii Electorală Centrală (CEC) UTA Găgăuzia. Fiind examinate listele, până la moment, s-a stabilit aproximativ 50 de persoane care figurează ca alegători, deși aceștia nu se aflau pe teritoriul Republicii Moldova în perioada scrutinului electoral.

În continuare, se efectuează un șir de acțiuni de urmărire penală, inclusiv, examinarea obiectelor ridicate în cadrul perchezițiilor (telefoane mobile, tehnică de calcul, înscrisuri, etc.). Până la momentul actual, au fost recunoscute în calitate de bănuit 11 persoane”, a precizat Procuratura Anticorupție.

Potrivit oamenilor legii, legea prevede amenzi până la 92 500 lei sau de la 2 la 7 ani de închisoare, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe un termen de la 2 la 5 ani.

„Ca urmare, în cazul în care, de către instanța de judecată va fi stabilită vinovăția persoanelor pe episodul dat, pedeapsa stabilită de lege prevede privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții legate de activitatea politică”, a conchis Procuratura.

***

Amintim că în urma scrutinului din 14 mai, Găgăuzia a ales-o pe candidata Partidului „ȘOR” – declarat recent în afara legii, Evghenia Guțul, la funcția de bașcan. Pe 22 mai, Curtea de Apel Comrat a validat alegerile din Găgăuzia, în timp ce oamenii legii au inițiat un dosar penal pe faptul coruperii alegătorilor din autonomie de către oamenii lui Șor, în favoarea Evgheniei Guțul. Reprezentanții din cadrul formațiunii declarate neconstituționale sunt acuzați că ar fi oferit câte 15 mii lei pentru fiecare persoană care determina alte 30 de persoane să o voteze pe Guțul la funcția de bașcan – acuzații respinse atât de Șor, cât și de Guțul.

Pe 20 iulie, Evghenia Guțul a fost învestită în funcția de bașcan al Găgăuziei, în cadrul unei ceremonii fastuoase, la care au fost invitați artiști turci.

Contactat de NM, vicepreședintele Adunării Populare a Găgăuziei, Alexandr Tarnavschii, a precizat că legislativul de la Comrat nu a alocat mijloace financiare pentru ceremonia de inaugurare a noii guvernatoare a UTA Găgăuzia. Acesta a adăugat că nu cunoaște sursa de finanțare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: