colaj NM

VIDEO Igor Ciofu, bărbatul ucis în atacul de la Aeroport, a fost condus pe ultimul drum. La ceremonia funerară a participat și premierul Recean

Igor Ciofu, agentul de pază care a fost omorât în atacul de la Aeroport, a fost condus pe ultimul drum pe 3 iulie. Înmormântarea a avut loc în satul Nimoreni din Ialoveni.

Câteva sute de persoane au participat la înmormânatarea lui Igor Ciofu. Bărbatula a fost condus pe ultimul drum și cu onoruri militare. Militari, îmbrăcați în uniformă, au mărșăluit pe străzi cu coroane de flori, cruci și portretul regretatului Igor Ciofu.

La ceremonia funerară a fost prezent și premierul Republicii Moldova Dorin Recean.

 

***

Amintim că un cetățean al Tadjikistanului a tras focuri de armă la Aeroportul Internațional Chișinău, în seara de 30 iunie, după ce i-a fost refuzată intrarea în țară. La scurt timp, agresorul a fost capturat de brigada de poliție cu destinație specială Fulger. Atacatorul a fost rănit și se află la spital. În urma atacului, polițistul de frontieră Serghei Muntean și angajatul din securitatea aeroportuară Igor Ciofu au fost omorâți.

Numele cetățeanului din Tadjikistan, care a ucis 2 persoane la Aeroportul Chișinău, este Rustam Așurov. Informația a fost confirmată de Procuratura Generală de la Dușanbe. Bărbatul era implicat în răpirea prim-vicepreședintelui unei bănci din Tadjikistan și era căutat de autoritățile din țara de origine. Ulterior, după comiterea infracțiunii, acesta a fugit în Republica Moldova prin Turcia cu intenția de a se ascunde în țările Uniunii Europene.

Reprezentanți ai organelor de drept din Tadjikistan și oficiali ai ambasadei țării în Ucraina, care prezintă inclusiv interesele Tadjikistanului în Moldova, au sosit la Chișinău, a scris pe 2 iulie Ria Novosti cu referire la șeful Departamentului de Informații al Ministerului de Externe al țării Șohin Samadi. Vizita are loc „pentru a interacționa cu colegii moldoveni pentru a clarifica toate împrejurările incidentului din 30 iunie în care este implicat un cetățean al Tadjikistanului”.

De menționat că patru iulie a fost declarată zi de doliu național în Republica Moldova, pentru comemorarea lui Serghei Muntean și Igor Ciofu. Totodată, președinta Maia Sandu a semnat un decret prin care se conferă post-mortem Medalia „Meritul Militar” lui Igor Ciofu și lui Serghei Muntean.

Polițistul de frontieră Serghei Muntean va fi înmormântat pe 4 iulie la Volintiri, raionul Ștefan Vodă. Precizările au fost făcute de reprezentanții Poliției de Frontieră. Instituția a declarat că înainte de ceremonia de înmormântare, corpul neînsuflețit al polițistului de frontieră va fi adus la sediul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră din Chișinău. Aici, colegii lui Serghei Muntean își vor lua rămas bun cu onoruri militare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: