VIDEO Igor Grosu, despre valul de plecări de la PSDE la PAS: „Colegii uită să spună un lucru…”
Full Article 4 minutes read

VIDEO Igor Grosu, despre valul de plecări de la PSDE la PAS: „Colegii uită să spună un lucru…”

Președintele Parlamentului Igor Grosu, tot el lider al partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS), a comentat valul de plecări de la Partidul Social Democrat European (PSDE) la formațiunea politică pe care o conduce. Grosu susține că nemulțumirea aleșilor locali din Hîncești ar fi pornit după discuțiile privind o eventuală fuziune între PSDE și Mișcarea Alternativa Națională (MAN), partid condus de primarul capitalei, Ion Ceban. Speakerul neagă că în cazul plecărilor de la PSDE la PAS ar fi vorba despre traseism politic, fenomen condamnat în repetate rânduri de exponenții guvernării.  

„Nu știu de ce, dar colegii de la acest partid uită să spună un lucru. Ei nu vor să o spună, dar eu trebuie să o spun. Nemulțumirea colegilor lor de la Hîncești s-a accentuat și a apărut din moment ce au pornit discuțiile de fuziune cu partidul primarului general (nr. red: MAN). Iată de acolo s-au pornit toate discuțiile în interior la ei. Că ei nu vor să recunoască public e treaba lor, acum eu mă simt obligat ca să nu rămân dator cu replica, să spun acest lucru. Oamenii aceștia le-au spus conducerii partidului lor foarte clar – dacă voi vreți mergeți cu omul Kremlinului, e treaba voastră, dar ei au, și eu o bună parte îi cunosc, viziuni pro-europene. Unii au viziuni pro-românești. Și acești oameni au spus foarte clar că ei nu acceptă pe interior această decizie. Da, s-au întâlnit cu colegii noștri, au discutat, au depus cerere și a fost luată decizia”, a declarat Igor Grosu în cadrul emisiunii „Realitatea te privește”, de la Rlive.

Întrebat cum rămâne cu traseismul politic, condamnat de PAS atunci când deputați sau politicieni părăseau un partid în favoarea unei alte formațiuni politice, Igor Grosu a declarat: „Dar noi nu vorbim acum de traseism. Oamenii au spus că noi nu vrem să ne legăm cu omul Moscovei. Ce fel de traseism aici? Iată avem un primar general care este omul Moscovei, omul care elabora mesajele de combatere a UE, valorilor europene. El era omul care le scria și i le dădea lui Dodon, iar Dodon le pronunța. El se lăuda de acest lucru, nu eu îi atribui asemenea rol. Și acum, când peste noapte, acest om pretinde că este pro-european, scuzați, vă rog, dar oamenii aceștia din Hîncești și mulți cetățeni simpli, probabil, își pun întrebarea – cum poți peste noapte să te faci din pro-Kremlin în pro-european. Nu există așa ceva”.

Nici PSDE, nici primarul de Chișinău, Ion Ceban, nu au comentat, deocamdată, declarațiile speakerului Igor Grosu.

***

Amintim, pe 2 aprilie curent,  PSDE, fostul PDM, a anunțat că, în urma „presiunilor”, mai mulți membri ai Organizației Teritoriale Hâncești PSDE au părăsit formațiunea și se alătură PAS. Ex-președintele de onoare al PDM Dumitru Diacov spunea atunci că este vorba despre 16 primari, președintele raionului Hâncești Iurie Levinschi și consilieri raionali. Purtătoarea de cuvânt PAS, Adriana Vlas, a confirmat atunci pentru NM că mai mulți primari și demnitari din raionul respectiv au depus cereri de aderare la formațiunea de guvernare, care urmează a fi analizate, iar ulterior vor fi luate decizii. Adriana Vlas a declarat că edilii care aderă la PAS o fac „din considerente valorice și fără condiții de o parte sau de alta”. Detalii AICI.

Pe 9 aprilie, PSDE, condus de Ion Sula, a anunțat despre lansarea unei „ample campanii de informare”. Partidul a spus că va informa partenerii săi politici, corpul diplomatic și organizațiile internaționale acreditate în Republica Moldova despre „presiunile la care este supus din partea partidului de guvernare”, ca primarii și aleșii PSDE „să migreze” la formațiune. Solicitați de NewsMaker, reprezentanții Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) au numit „aberații” declarațiile PSDE. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: