Colaj NM

VIDEO Maia Sandu a vizitat Găgăuzia, însă nu a dat ochii cu Guțul: „Vom continua să valorificăm specificul fiecărei regiuni”

Președinta Maia Sandu a declarat că zilele trecute a fost la Congaz, sat din Unitatea Teritorială Administrativă Găgăuzia, mai exact – la Complexul etno-turistic „Gagauz Sofrasi”. Potrivit șefei statului, complexul este un exemplu „de valorificare a oportunităților de finanțare a unei afaceri – atât din fonduri publice, cât și din cele ale partenerilor de dezvoltare”. Totodată, Sandu a adăugat că autoritățile și-au propus să modernizeze satele Moldovei „prin dezvoltarea economiei rurale, inclusiv prin încurajarea femeilor din sate să deschidă afaceri”.

Zilele trecute, în timpul vizitei de lucru la Taraclia, am făcut un popas la Complexul etno-turistic „Gagauz Sofrasi”, din Congaz, cel mai mare sat din țară. Proprietara pensiunii, Ana Statova, a pornit acum șapte ani o afacere în turismul rural. Fiecare element al Complexului – hotelul, restaurantul, beciul, căsuțele tradiționale și muzeul – reflectă diversitatea etnică din zona sudică a țării. Bucatele sunt și ele tradiționale găgăuze. Republica Moldova are o mare diversitate etnică și culturală, care face parte din patrimoniul țării noastre. Asemenea activități economice contribuie la crearea locurilor de muncă, dar și la păstrarea și promovarea culturii poporului găgăuz”, a scris șefa statului, pe rețelele de socializare.

Potrivit Maiei Sandu, „”Gagauz Sofrasi” e și un exemplu de valorificare a oportunităților de finanțare a unei afaceri – atât din fonduri publice, cât și din cele ale partenerilor de dezvoltare”.

Cu forțele proprii, dar și cu ajutorul finanțărilor externe, proprietara a restaurat unele clădiri ale pensiunii, a construit hotelul, căsuțele și crama, iar întregul complex a fost dotat cu tehnica necesară. La fel, cu ajutorul donatorilor, au fost instalate panouri solare, care asigură toată energia necesară pentru funcționarea pensiunii”, a precizat șefa statului.

Sandu a adăugat că autoritățile și-au propus să modernizeze satele Moldovei „prin dezvoltarea economiei rurale, inclusiv prin încurajarea femeilor din sate să deschidă afaceri”.

În luna iulie, Guvernul a aprobat „Programul de sprijin pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii în domeniul turismului”, prin care mai multe afaceri, care desfășoară activități turistice în sate, vor fi susținute. Vom continua să investim în localitățile noastre și să valorificăm specificul fiecărei regiuni”, a conchis președinta.

De menționat că președinta Maia Sandu a fost la Taraclia pe 25 iulie. Șefa statului a vizitat satul Ciumai, unde a discutat cu localnicii.

***

Precizăm că ultima vizită publică a Maiei Sandu în Găgăuzia a fost la sfârșitul lunii iunie. Atunci, șefa statului a participat la un forum dedicat tinerilor. În cadrul evenimentului, președinta a declarat că Găgăuzia a beneficiat și continuă să beneficieze de proiecte susținute de partenerii de dezvoltare ai Moldovei. Cu toate acestea, potrivit președintei, conducătorii Găgăuziei „uită să spună mulțumesc pentru aceste lucruri”. Maia Sandu consideră aceasta o „lipsă de informare obiectivă” care duce „la o manipulare a cetățenilor”. Prin urmare, ea a venit cu un îndemn către tinerii din regiune să ajute autoritățile Moldovei la combaterea dezinformării.

În acest context mai amintim că pe 31 iulie, majoritatea parlamentară a votat, în prima lectură, un amendament la Codul Fiscal, potrivit căruia Găgăuzia va trebui să restituie impozite și taxe pe valoare adăugată (TVA) din propriul buget, ci nu de la bugetul public național. Înainte de aceasta, președintele comisiei parlamentare economie, buget și finanțe Radu Marian a declarat că Guvernul de la Chișinău va susține toate regiunile țării „fără ca cineva anume să primească privilegii nemeritate”. Potrivit deputatului, reprezentanții Găgăuziei ar insinua că „regiunea este „ignorată de Chișinău””. Astfel, Marian a spus că în perioada 2019-2023, de la bugetul central au fost alocați 3.25 miliarde lei către regiunea autonomă.

Anterior, bașcanul ales al Găgăuziei Evghenia Guțul a calificat anunțul PAS cu privire la proiectul elaborat ca fiind unul „ipocrit”, având în vedere că a fost făcut cu o zi înainte de ceremonia de învestire a sa în funcția de guvernator al UTA Găgăuzia: „Echipa PAS și Sandu nu încetează să ne surprindă cu „surprizele” lor. (…) Dar voi, locutori ai Găgăuziei, descurcați-vă cum vreți? E atâta ipocrizie în oamenii aceștia”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: