VIDEO Mii de copaci tăiați ilegal cu daune de 1 mln de lei. Pădurari și șefi de ocoale silvice au fost reținuți
Full Article 2 minutes read

VIDEO Mii de copaci tăiați ilegal cu daune de 1 mln de lei. Pădurari și șefi de ocoale silvice au fost reținuți

Oamenii legii au efectuat 60 de percheziții într-un dosar de defrișări ilegale ale pădurilor. Poliția anunță că au fost reținute cinci persoane, acestea ar fi adus prejudicii statului de circa un milion de lei.

Faptele ar fi avut loc în septembrie-decembrie 2022, în raioanele Leova, Strășeni, Ialoveni, Orhei, cu implicarea întreprinderilor pentru silvicultură.

Cei cinci reținuți – șefi de ocoale silvice și pădurari – au vârste cuprinse între 34 și 63 de ani. Poliția menționează că aceștia au acționat de comun cu angajați cu funcții de ingineri, maiștri, contabili și pădurari în cadrul întreprinderilor vizate.

„Pentru crearea unei aparențe de legalitate, au fost emise acte contabile care însă erau false prin natura lor, precum și au fost întocmite materiale primare cu date incorecte”, comunică polițiștii.

Mai mult se menționează că defrișările ilegale aveau loc prin depășirea normelor indicate în autorizațiile privind defrișările generale, eliberate de Agenția „Moldsilva”.

Ulterior, lemnele destinate încălzirii erau vândute preponderent agenților economici la prețul de 1000-1200 lei per metru ster, care la rândul lor, prin complicitate le vindeau consumatorilor finali la prețul de 1800 lei per metru ster.

„Profitul ilegal obținut era mai apoi împărțit cu angajații întreprinderilor vizate”, declară Poliția.

În cadrul perchezițiilor au fost ridicați 800.000 lei, care ar fi o parte din profitul ilegal obținut.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: