(VIDEO) Noi condiții de pensionare. PAS a prezentat inițiativa legislativă
Full Article 4 minutes read

(VIDEO) Noi condiții de pensionare. PAS a prezentat inițiativa legislativă

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) propune noi condiții de pensionare: formula de indexare a pensiilor va fi revizuită, iar legea privind reducerea vârstei de pensionare, adoptată anul trecut, va fi anulată. De asemenea, va fi introdus dreptul la pensie pentru carieră lungă. Modificările au fost prezentate, pe 22 noiembrie, de către deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Dan Perciun. 

Deputatul PAS Dan Perciun a remarcat că proiectul de lege adoptat, în decembrie 2020, de majoritata parlamentară neformalizată de atunci (Partidului Socialiștilor (PSRM) și Platforma „Pentru Moldova”, din care făcea parte și Partidul „ȘOR”) a fost votat în lipsa avizului Guvernului și implica cheltuieli financiare foarte mari. Parlamentarul susține că inițiativa a fost una populistă.

„Acel proiect de lege nu avea niciun calcul aferent și a fost votat strict dintr-o perspectivă electorală, cu un termen de implementare din 2022, după alegerile parlamentare anticipate, pentru a servi drept o sperietoare în alegeri. Noi revenim asupra acelei inițiative și restabilim graficul de majorare a vârstei de pensionare, care a existat din 2018 până în 2020”, a anunțat Perciun.

Parlamentarul a remarcat că, în ultimii ani, în R. Moldova, sunt tot mai puțini oameni care muncesc și achită pensiile pensionarilor de astăzi.

„Dacă în 2014, pentru fiecare pensionar, aveam 1,38 de angajați care achitau contribuții la fondul de asigurări sociale, astăzi, indicatorul s-a redus la 1,23. Practic, suntem în situația când ne apropiem de raportul de 1 : 1, când pentru fiecare pensionar există un singur salariat care asigură pensia în plan”, a argumentat Perciun.

PAS propune instituirea „pensiei de carieră lungă”

„Am decis să oferim dreptul la pensionare, indiferent de vârstă, pentru cei care au un anumit stagiu de cotizare corespunzător. Am creat așa-numita „pensie pentru carieră lungă”, de care vor putea beneficia cei care au un stagiu de cotizare contributiv – în cazul doamnelor, cu trei ani mai mare decât stagiul standard, în cazul bărbaților – cu cinci ani mai mare. Aceștia vor putea ieși la pensie fără nicio penalitate sau interdicție”, a anunțat deputatul PAS.

Potrivit inițiativei, femeile vor putea ieși la pensie de carieră lungă, dacă vor avea un stagiu de pensionare de 35,6 ani. Pragul ar urma să crească, treptat, astfel încât, în 2024, să constituie 37 de ani. Bărbații se vor putea pensiona dacă vor avea un stagiu de cotizare mai mare de 39 de ani.

Formula de indexare va fi revizuită

De asemenea, proiectul de lege presupune revizuirea formulei de indexare a pensiilor: „Indexarea urmează să aibă loc o dată în an, în luna aprilie, în baza inflației din anul precedent. În același timp, prevedem un coeficient de majorare reală a pensiei cu 50% din creșterea economică pentru anul precedent, care se va include în pensia calculată a cetățenilor”, a explicat Perciun.

Această majorare va fi oferită în sumă fixă, nu ca un procent din pensia fiercărei persoanei – pentru toți la fel.

„Vrem să ne asigurăm că cei care au 15 mii de lei pensie sau 25 de mii de lei și cei care au 2 200 de lei, prin această măsură, nu sunt tratați diferit. Adică cei cu 15 mii de lei să beneficieze de o majorare de 5%, dar să reprezinte o sumă mult mai mare decât acele 5% aplicate la cele 2 200. Respectiv, venim cu o sumă fixă care se va calcula ca 50% din creșterea medie, ceea ce, conform prognozelor, ar fi de 3,25% aplicat la pensia medie – deci, un coeficient fix inclus în pensia tuturor”, a mai spus deputatul PAS.

În prezent, 21,3% din populația Moldovei are peste 60 de ani.

Pe 16 decembrie 2020, deputații din fracțiunea Partidului Socialiștilor (PSRM) și cei din Platforma „Pentru Moldova” au aprobat în lectura a II-a proiectul de lege care prevede micșorarea vârstei de pensionare. Astfel, de la 1 ianuarie 2022, vârsta de pensionare ar urma să constituite 62 de ani pentru bărbați și de 57 de ani pentru femei. Deputații din PAS, Platforma DA, PDM și grupul parlamentar „Pro Moldova” au părăsit sala de ședințe a parlamentului, după ce au calificat proiectul de lege drept „populist”.

Reforma sistemului public de pensii a fost făcută în anul 2016 la propunerea guvernului condus de democratul Pavel Filip. Atunci s-a decis majorarea etapizată a vârstei de pensionare până la 63 de ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: