(VIDEO) Oamenii Donbasului. Film NM despre ucrainenii care locuiesc lângă linia frontului
Full Article 2 minutes read

(VIDEO) Oamenii Donbasului. Film NM despre ucrainenii care locuiesc lângă linia frontului

„Niciodată nu m-am gândit că Rusia va ataca Ucraina. Sunt plină de ură”, spune o locuitoare a regiunii Donețk, în timp ce se întoarce acasă. Locuiește la doar câțiva kilometri de linia de demarcație și locul unde se duc lupte active. Iar astfel de oameni sunt mii și mii în Ucraina. Zilnic, ei trăiesc sub amenințarea unor noi bombardamente. Mulți dintre ei – fără apă și condiții elementare de trai.

Corespondentul special NM Vitalii Șmacov a vizitat Donbasul în luna iunie a acestui an. Împreună cu colegii ucraineni și mai mulți voluntari, a străbătut circa 10 localități aflate în apropierea imediată a frontului. Unele dintre ele, precum New York și Iakovlevka, se află chiar la linia de demarcație, care desparte teritoriile controlate de Kiev de cele ocupate de trupele ruse. În Iakovlevka, corespondentul nostru a fost martor al unui atac: un proiectil a aterizat la doar 500 de metri de el.

Filmul „Oamenii Donbasului” este despre cei care nu vor sau nu pot să își părăsească casele. Despre cei care continuă să trăiască cu speranța în suflet. Despre cei care le răspund voluntarilor: „Dragul meu, nu voi pleca nicăieri”, pentru că… vârsta.

De menționat că filmările au avut loc exclusiv pe teritoriul Donbasului controlat în acel moment de forțele ucrainene. În film au fost incluse imagini filmate în localitățile Gheorghievka, Konstantinovka, Torețk, New York, Iakovlevka și Cerkasî – toate din regiunea Donețk.

NewsMaker adresează mulțumiti pentru crearea acestui film conducătorului organizației de voluntari Kharkiv Help Alexei Maslo, jurnalistului militar din Ucraina Mihail Șarkov, organizația din Odesa Moto Health și conducătoarei acesteia Iulia Frenkin, jurnalistei din Donbas Olga Danilova, precum și tuturor celor pe care nu îi putem nominaliza în prezent, din motive de siguranță. Fără acești oameni și contribuția lor, deplasarea corespondentului NM în Donbas ar fi fost imposibilă sau și mai periculoasă pentru viața sa.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: