Noi detalii din dosarul privind finanțarea ilegală a partidelor politice de către fugarul Ilan Șor. Oamenii legii au deconspirat o schemă cu carduri bancare care erau folosite de pentru a transfera mijloace bănești, destinate pentru a finanțarea partidelor. În acest context, pe 4 octombrie, au avut loc 70 de percheziții la membri au Partidului „Șansă”, formațiune afiliată lui Șor. Precizările au fost făcute de șefa Procuraturii Anticorupție (PA) Veronica Dragalin și șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP) Viorel Cernăuțeanu în cadrul unui briefing de presă din 5 octombrie.
Șeful IGP Viorel Cernăuțeanu a declarat că la începutul lunii septembrie, curent, trei cetățeni – doi de origine străină și unul din Republica Moldova – au încercat să introducă în țară 1 975 de carduri bancare, care urmau a fi utilizate în scopul transferării de bani pentru asigurarea „anumitor” acțiuni de finanțare.
„Urmare a investigării care s-au petrecut de-a lungul timpului, până la ziua de ieri, țin să precizez că s-a demonstrat că, de fapt, scopul acelei partide, care venea și a fost reținută la începutul lunii septembrie, cât și alte cartele care deja erau în uz, erau predestinate pentru a fi repartizate persoanelor-cheie din rândul unui partid politic, care era angajat pentru scrutinul electoral și care venea finanțarea din exterior. Țin să menționez că toți figuranții care au fost în atenția organelor de drept și care au fost documentați, erau asigurați cu astfel de carduri bancare, cu telefon mobil și cu tabletă”, a spus acesta.
Cernăuțeanu a menționat că pe telefoanele și tabletele respective erau instalate aplicația care servea ca modalitate de operare a transferurilor bănești.
„Țin să precizez că responsabil de instalarea și gestionarea mecanismului de aplicație telefonică cu carduri bancare, ara un cetățean al Republicii Moldova, original din Chișinău, care participa la toate ședințele restrânse ale cu membrii partidului respectiv și care avea rolul bine organizat de a instala și gestiona această platformă de activitate și transferuri a datelor și sumelor bănești”, a adăugat el.
Șeful IGP a declarat că, pe 4 octombrie, oamenii legii au efectuat 70 de percheziții.
„La toți figuranții, de principiu, au fost ridicate aceste carduri, telefoanele și tabletele respective, care erau utilizate. Mulți o să ne punem întrebarea care era scopul acestora? Scopul era de a reduce din numărul acelor curieri care de-a lungul timpului au fost documentați de către colegii de la Centrul Național Anticorupție, de la Serviciul de Informație și Securitate, de la Poliție. Deci, automat au dispărut o serie din acei curieri responsabili de această acțiune. Drept umare, cum am și spus, în cadrul perchezițiilor, la toți figuranții care au fost parte a investigației, au fost ridicate aceste bunuri”, a spus el.
Viorel Cernăuțeanu a menționat că, în cadrul descinderilor, oamenii legii au ridicat și o serie de înscrisuri, care demonstrau implicarea unora dintre persoanele vizate în acțiuni de protest. Potrivit lui, în dreptul numelor indicate pe aceste înscrisuri erau indicate sumele predestinate pentru persoanele respective.
„Mai mult ca atât, au fost ridicate liste cu persoane care aveau rolul de candidați în următoarul scrutin electoral și unde era stabilit care sunt sumele de bani oferite fiecărui din acești candidați pentru procurarea anumitor piese vestimentare. În afară de aceasta, au fost, bineînțeles, ridicate sume financiare bănești, atât în valută străină, cât și în valută națională. Și mai mult ca atât, nu este obiectul investigației, dar a fost ridicată și o armă deținută ilegal de către unul din figuranții respectivi”, a adăugat acesta.
Întrebată dacă descinderile s-au soldat cu rețineri și care este statutul persoanelor vizate de percheziții, Dragalin a spus: „Ieri nu au fost reținute nici o persoană din din subiecții unde au avut loc perchezițiile. La moment se apreciază probele în privința fiecărei persoane vizate. Deci încă nu putem da numele concrete de statutul persoanelor. Dar o să revenim, cu siguranță, cu un comunicat de presă, cu detalii ulterioare, după ce se ajunge la decizii respective pentru fiecare persoană vizată”.
Ulterior, într-un comunicat de presă, PA a confirmat că perchezițiile au avut loc în domiciliile și automobilele reprezentanților Partidului ,,Șansă”. precum și la sediile raionale.
***
Precizăm că Procuratura Anticorupție investighează finanțarea ilegală a partidelor politice de către fugarul Ilan Șor, condamnat în dosarul „Frauda Bancară”. În cadrul investigațiilor, deputații Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi au fost lipsiți de imunitate parlamentară, iar ulterior reținuți, pe 21 septembrie. Aceștia sunt acuzați că ar fi acceptat finanțări ilegale în favoarea Partidului „Renaștere” din partea grupului criminal Șor, spălare de bani și corupere pasivă. Prin decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, din 23 septembrie, Alexandr Nesterovschi a fost plasat în arest în Penitenciarul nr. 13 pentru un termen de 30 de zile, iar colega sa, Irina Lozovan, în arest la domiciliu, pe 30 de zile.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!