TVR Moldova

VIDEO Peste 40 de elevi la un singur învăţător. Cum se învață în multe clase primare din Chişinău

Peste 40 de elevi la un singur învăţător. Aşa arată, în acest an, multe clase primare din Chişinău. Copiii învaţă în săli supra aglomerate, iar cadrele didactice abia de reuşesc să interacţioneze cu ei. Creşterea numărului de blocuri de locuinţe noi şi puţinele şcoli de sector e una dintre cauzele ce a dus la această situaţie, relatează TVR Moldova.

În acest an, la Liceul cu profil de arte „Ion şi Doina Aldea-Teodorovici”, din sectorul Buiucani din Chişinău, a fost deschisă suplimentar o clasă de-a întâia, iar în prezent sunt cinci la număr.

Toate sunt supraaglomerate – cu până la 41 de elevi într-o singură clasă. Chiar şi aşa, în jur de 30 familii nici nu au apucat să-şi înscrie copiii.

În multe clase sunt şi elevi cu cerinţe educaţionale speciale.

Era bine să deschidem şi a şasea clasă, pentru a diminua numărul elevilor, dar… nu avem spaţiu. Exodul mare din sate, revenirea unor părinţi de peste hotare, creşterea infrastructurii din zonă – toate acestea duc la numărul exagerat de copii. Sigur că e obositor şi calitatea nu este cea dorită”, a declarat  Iurie Donțu, directorul Liceului ,,Ion şi Doina Aldea-Teodorovici”.

Părinţii spun că, de obicei, aleg o şcoală după rezultatele înregistrate în anii anteriori, dar şi pentru că e aproape de casă.

La doar zece minute distanţă de Liceul „Ion şi Doina Aldea-Teodorovici” se află Gimnaziul nr. 86, cu predare în limba rusă. În acest an, administraţia a deschis două clase de-a întâia cu predare în română. Părinţii, însă, nu s-au grăbit să-şi înscrie copiii aici.

Prima dată când am deschis clasă de limba română, doi ani în urmă, au fost 15. Acum avem 18. Anul trecut nu am deschis, am avut puţine cereri. A fost, din 1992 sau mai devreme, şcoală cu predare în limba rusă”, a spus Veaceslav Șendrea, directorul Gimnaziului nr. 86.

Aici au ajuns copiii care nu au reuşit să fie înscrişi la alte şcoli.

În 2023, în clasa întâi au fost înscrişi peste 11 400 de elevi din Chişinău. Anul trecut – 9800.

Şeful Direcţiei Educaţie susţine că cele mai multe clase supraaglomerate sunt în sectoarele Râşcani şi Buiucani. Printre cauze –  lipsa cadrelor didactice.

„Directorii urmează, în săptămâna respectivă, să găsească soluţii tehnice pentru ajustarea numărului de elevi în clase, prin deschiderea a încă o clasă. Au fost deschise complexe educaţionale, avem Liceul ,,Pro Succes”, sunt în proces de reabilitare şi alte câteva instituţii secundare”, a declarat Andrei Pavaloi, șeful Direcției Educaţie, Tineret şi Sport.

Conform regulamentului, pentru formarea unei clase este necesar un număr minim de 25 de elevi, dar care să nu depăşească 30 de şcolari.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Analiză: Guțul, noul pariu politic al lui Șor? De ce este promovată pe lista „Victoriei” la parlamentare

Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, ar putea conduce lista Blocului „Victorie” la viitoarele alegeri parlamentare. Cu această propunere a venit Ilan Șor, care se ascunde la Moscova de justiția moldovenească. Miza este cu atât mai mare cu cât, pe 5 august, Guțul ar putea fi condamnat în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului partid „Șor”. NM a analizat dacă această mutare este o strategie de protejare a unui aliat politic sau o manevră electorală atent calculată.

Poate participarea la alegeri să o ajute pe Guțul să evite condamnarea?

Avocatul Watchdog, Alexandru Bot, a declarat pentru NM că o eventuală condamnare emisă pe 5 august în cazul Evgheniei Guțul va intra în vigoare doar după confirmarea ei de către Curtea de Apel. „Dacă blocul „Victorie” va fi admis în alegeri și va trece pragul electoral, Guțul ar putea obține mandatul de deputat înainte ca sentința Curții de Apel să devină definitivă”, a spus el.

Totodată, avocatul a explicat că mandatul de deputat încetează anticipat după pronunțarea și intrarea în vigoare a unei sentințe definitive de condamnare pentru o infracțiune comisă cu intenție.

„Atâta timp cât sentința primei instanțe nu este definitivă (adică nu a fost examinată în apel), ea nu constituie temei pentru retragerea mandatului, iar Guțul va putea exercita atribuțiile de deputat. Dacă Curtea de Apel menține sentința, iar aceasta devine definitivă după ce Guțul a devenit deputat, atunci mandatul său trebuie să fie revocat anticipat în baza acelei condamnări definitive”, a adăugat expertul.

Întrebat dacă participarea Evgheniei Guțul la alegerile parlamentare ar putea stopa procesul penal împotriva sa, juristul Alexandru Bot a explicat că, în Republica Moldova, statutul de candidat sau chiar de deputat nu oferă automat imunitate și nu constituie un temei legal pentru suspendarea urmăririi penale.

„Instanța poate examina o cerere din partea apărării privind amânarea ședințelor din cauza necesității de a participa la campania electorală, însă o astfel de decizie rămâne la discreția instanței. Procesul, cel mai probabil, va continua conform graficului stabilit de instanță. Statutul de candidat sau deputat nu oferă imunitate față de urmărirea penală într-un dosar deja pornit”, a explicat Bot.

Avocatul a amintit și precedentul lui Ilan Șor, care, deși era deputat, a obținut în repetate rânduri măsuri de detenție mai blânde, invocând participarea la campanii electorale. „Instanțele uneori acceptă astfel de cereri din motive de „interes public” sau „drept la a fi ales”, dar judecarea fondului cauzei penale nu este suspendată”, a subliniat el.

În opinia sa, întrebarea-cheie este dacă Comisia Electorală Centrală va înregistra blocul „Victorie” pentru alegeri. Partidul „Șor” a fost declarat neconstituțional și dizolvat, iar „Victorie” este considerat succesorul său. „CEC și instanțele au refuzat anterior înregistrarea blocului „Victorie” la alegeri, invocând încălcări ale legislației. Este foarte probabil ca CEC să respingă din nou înregistrarea, din aceleași motive. Blocul va contesta, desigur, decizia în instanță, dar practica judiciară anterioară nu le-a fost favorabilă”, a concluzionat Bot.

Politolog: Echipa lui Șor mizează pe imaginea de „victimă a regimului” în cazul Evgheniei Guțul

Doctorul în științe politice Angela Colațchi consideră că echipa lui Ilan Șor încearcă să valorifice la maximum cazul Evgheniei Guțul, prezentând-o drept o „victimă a regimului”. „Prin această mișcare, vor să transmită un mesaj suplimentar: «Priviți cât de siguri suntem pe victorie – o promovăm chiar și pe cineva care este urmărit penal». Astfel, ei încearcă să stârnească emoții în rândul alegătorilor indeciși”, afirmă Colațchi.

Ea subliniază că Guțul nu trebuie să fie neapărat un lider politic clasic sau să participe la dezbateri, deoarece alegerile parlamentare implică o muncă de echipă. În opinia sa, rolul lui Guțul este mai degrabă simbolic – „un lider de fațadă” care va rosti câteva fraze memorate. În plus, experta notează că echipa lui Șor nu mai are în țară figuri politice vizibile, care să se compare cu Marina Tauber, așa că încearcă să transforme situația cu bașcana Găgăuziei într-un avantaj electoral.

Totodată, Colațchi atrage atenția că blocul „Victorie” ar putea să nu fie înregistrat pentru alegeri. Într-un astfel de scenariu, electoratul acestuia ar putea fi redirecționat către o altă candidată apropiată de Șor, Victoria Furtună.

***

Amintim că Evghenia Guțul este vizată într-un dosar privind finanțarea ilegală a campaniei electorale la alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei din 2023. Ea a fost reținută pe 25 martie pe Aeroportul Chișinău, în timp ce încerca să plece la Istanbul. Potrivit Procuraturii, datele SIS arătau că nu intenționa să se întoarcă în Moldova. Procesul este aproape finalizat, iar sentința ar putea fi pronunțată la ședința din 5 august.

Bașcana Găgăuziei mai figurează și într-un alt dosar privind finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor”, aflat încă pe rol. Procurorii cer 9 ani de închisoare pentru Guțul în acest dosar. Sentința ar urma să fie pronunțată pe data de 5 august.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: