Colaj NM

VIDEO Pistă pentru elicopter, zonă pentru DJ, jacuzzi. Cum arată iahtul lui Plahotniuc de aproape €50 mln și cum a intrat în proprietate

Autoritățile Republicii Moldova caută să o pună sub sechestru, iar Vladimir Plahotniuc caută să o recupereze. Este vorba despre nava de lux de aproape 50 milioane de euro, care a intrat în proprietatea lui Plahotniuc în toamna anului 2018. Rise Moldova, într-o investigație, a vorbit de la cine a luat-o, cum arată bijuteria acvatică și cum încearcă Plahotniuc să o recupereze. 

Jurnaliștii de la Rise au scris că despre existența unui iaht „Honor” în proprietatea lui Vladimir Plahotniuc s-a aflat în 2020, în urma unui proces de judecată din Cipru.

Avocații Oxanei Childescu, fosta soție a lui Plahotniuc, și-au exprimat, într-un articol publicat, dezacordul față de o decizie a Tribunalului Nicosia, care a respins cererea de chemare în judecată înaintată împotriva mai multor persoane fizice și juridice din Cipru, Emiratele Arabe Unite, China, Spania și Seychelles. Documentarea a pornit de la numele iahtului, pe care l-am aflat din ordonanța de urmărire penală pornită pe numele lui Vladimir Plahotniuc. Procurorii au estimat bunul la 32 de milioane de euro. În realitate, însă, iahtul valorează mult mai mult”, au menționat jurnaliștii.

Mai întâi iahtul a avut denumirea „Vicky”.

Bijuteria acvatică are 73 de metri lungime și a fost construită de Turquoise Shipyard, o companie turcă specializată pe construcția de nave. (…) Stăpânul lui Vicky e Andrey Goncharenko, om de afaceri rus care, șapte ani mai târziu, va deveni unul dintre beneficiarii concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Dar Goncharenko n-a deținut-o niciodată pe Vicky pe persoană fizică, ci a stat în spatele unei firme paravan. Este vorba despre Continental Maritime Limited, o firmă înregistrată în Gibraltar, care s-a împrumutat la bancă pentru navă”, au adăugat jurnaliștii de la Rise.

Vicky a devenit Honor în 2018.

La două luni după ce își ia numele de Honor, mai exact în septembrie 2018, nava trece printr-un carusel de firme offshore, fondate în aceeași perioadă. Așa că, de la Continental Maritime, ajunge la Eastern Yachting LTD, care, la fel ca vechiul proprietar, este înregistrată în Gibraltar. Aceasta a fost mutarea de la Goncharenko la Plahotniuc. În acea perioadă, Vladimir Plahotniuc era în plină campania preelectorală și se pregătea de alegerile parlamentare”, se arată în investigația jurnalistică.

Jurnaliștii au adăugat că lanțul offshore din jurul lui Honor nu ar fi spus nimic dacă companiile nu ar fi fost implicate și în tranzacții imobiliare la Chișinău.

În aceeași perioadă în care făceau rocade în Gibraltar, mai multe bunuri imobile deținute de Finpar Invest, o afacere conectată la familia Plahotniuc, au ajuns la firme în care entitățile din Gibraltar (Querious Holdings LTD și apoi Eastern Holdings LTD) au fost asociate. Este vorba despre o vilă urbană cu statut de monument istoric din preajma Parlamentului, un teren de peste 10 hectare din zona Autogării de Nord și centrul de afaceri Global Business Centre. Valoarea totală a celor trei proprietăți – 608,5 milioane de lei (peste 31 de mii de euro). Astfel, dacă Querious a primit de la Eastern Holdings iahtul „Honor”, cea din urmă firmă s-a ales cu imobilele lui Plahotniuc din Chișinău”, se mai arată în investigația Rise.

Iahtul „Honor”, potrivit jurnaliștilor, are patru etaje utile traversate de un lift, uși care se deschid automat, draperii pe telecomandă, băi placate cu marmură, televizoare care coboară din tavan sau se ridică din podea și chiar o pistă pentru elicopter.

Iahtul are și șapte camere care ar putea să găzduiască cel puțin 14 oaspeți, iar echipajul e format din 18 oameni.

Primul etaj – (de jos în sus) e cel destinat relaxării, dar e și nivelul unde se află camerele membrilor echipajului. Aici se găsește o zonă de spa, o baie turcească, un jacuzzi, o sală pentru masaj și o zonă amenajată cu echipament sportiv. Tot aici, un perete mobil deschide și închide puntea, locul de unde oaspeții iahtului pot porni în aventuri pe apă, fie că e vorba de înot sau skijet și plimbări cu barca, echipamente cu care e dotată nava.

Cel de-al doilea etaj dezvăluie o cameră de zi cu tavan deschis. E luminată natural datorită geamurilor panoramice. În camera de zi se află un minibar și un pian marca Steinway&Sons. Pe acest nivel se mai află o sufragerie și șase dormitoare pentru oaspeți, dintre care două cabine VIP, fiecare cu garderobă, două camere duble, o cabină twin și o cameră pentru copii, dotate fiecare cu baie proprie și design unic.

Următorul nivel – trei – e cel al „proprietarului”. Are o mini sufragerie cu priveliște spre etajul de jos, iar alături, un birou spațios cu baie proprie. Accesul în birou se face atât de pe hol, cât și din apartamentul proprietarului. Suita proprietarului e un spațiu larg, care cuprinde un dormitor și o cameră de zi, două balcoane, o baie imensă și o garderobă spațioasă.

Urcăm la ultimul etaj. „Aici suntem întâmpinați de un bar și o zonă pentru DJ. E etajul cu distracție! Are piscină, zonă cu șezlonguri și sofa. Tot la ultimul etaj se află și un heliport, o pistă pentru elicopter, ceea ce înseamnă că, dacă iahtul era pe mare, Plahotniuc putea ajunge la el pe cale aeriană”, au relatat jurnaliștii.

În iulie 2019, după ce Plahotniuc pierde guvernarea și fuge din țară, iahtul este scos la vânzare. S-a ocupat de vânzare un broker de iahturi. Pe un site de specialitate, într-o știre publicată pe 15 august, scrie că iahtul a fost vândut la 20 de zile după ce a fost scos pe piață. Prețul – 48,5 milioane de euro, aproximativ un miliard de lei.

La scurt timp după ce și-a schimbat proprietarul, iahtul și-a schimbat și numele. Din Honor – în Quantum of Solace. A ajuns la John Staluppi (75 de ani), un cunoscut om de afaceri din SUA. Staluppi deține mai multe iahturi și este cunoscut pentru faptul că-și numește navele după filmele cu James Bond.

Imediat după cumpărare s-a anunțat că fostul Honor va deveni cursă charter – adică va putea fi închiriat. Pentru o săptămână, plăcerea costă de la 560 de mii de dolari și poate atinge până la 630 de mii de dolari.

Doar că, la trei luni de la achiziție, Staluppi și-a scos iahtul la vânzare. Dar a reușit să scape de el abia la finele anului 2022. Prețul cerut a fost de 56.400.000 de euro.

Vladimir Plahotniuc a fugit din Republica Moldova în iunie 2019. În luna septembrie a aceluiași an, a fost anunțat în căutare internațională. Pe masa procurorilor sunt șase dosare în care politicianul este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, crearea și conducerea unei organizații criminale, îmbogățire ilicită, exces de putere, corupere activă și fals în acte publice.

În dosarul numit generic „Frauda bancară”, procurorii au pus sechestru pe bunuri în valoare de 2,3 miliarde de lei. Niciunul dintre dosare nu a fost încă trimis în instanța de judecată.

În octombrie 2022, Vladimir Plahotniuc a anunțat că revine în politica moldovenească.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: