Uniunea Europeană va riposta în mod adecvat, prin sancţiuni masive, la acţiunile Rusiei de intimidare a Republicii Moldova şi la un eventual atac asupra Ucrainei. Declarația a fost făcută de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, informează Mediafax. Într-un discurs adresat la o reuniune cu ambasadorii ţărilor din Uniunea Europeană, oficialul a avertizat cu noi sancțiuni.
Ursula von der Leyen a menționat că Rusia ar profita de criza energetică, pentru „a intimida” noua guvernare de la Chișinău.
„Observăm şi tentativa evidentă de a intimida Guvernul reformist al Republicii Moldova prin utilizarea în scop de manipulare a resurselor de gaze într-o perioadă de majorări ale tarifelor la energie. Trebuie să protejăm societăţile noastre şi democraţiile de acest cinic joc geopolitic de putere. Uniunea Europeană va reacţiona adecvat la orice noi agresiuni, inclusiv la încălcarea reglementărilor internaţionale sau la alte acţiuni negative, lansate împotriva noastră sau a vecinilor, inclusiv asupra Ucrainei”, a subliniat Ursula von der Leyen, potrivit stenogramei discursului, postată pe site-ul Comisiei Europene şi vizualizată de MEDIAFAX.
The EU continues to fully support Ukraine in the face of the Russian aggression.
We will respond to any further aggressions, by scaling-up and expanding existing sanctions.
We are ready to take additional restrictive measures, in coordination with our partners. pic.twitter.com/Wh7lMlgKUz
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) December 7, 2021
De asemenea, președinta Comisiei Europene a pledat pentru acţiuni de protejare şi promovare a democraţiei. „Reacţia noastră va lua forma amplificării şi extinderii actualului regim de sancţiuni. Şi suntem pregătiţi să aplicăm măsuri restrictive suplimentare. Vom face acest lucru în coordonare cu partenerii care au aceleaşi valori. Să fie foarte clar: am prefera să avem o relaţie constructivă cu Moscova, dar depinde de ei. În momentul de faţă, alegerile deliberate şi acţiunile agresive ale Rusiei continuă să destabilizeze Europa”, a subliniat preşedintele Comisiei Europene.
Anterior, înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell a menționat că, în timpul negocierilor pe tema furnizării de gaz, Rusia ar fi încercat să „influențeze alegerea Moldovei de a întări relațiile cu UE”.
Ulterior, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, în cadrul conferinței de presă cu vicepremierul, ministrul de Externe al Moldovei Nicu Popescu, a respins acuzațiile: „Am remarcat că unii colegi, inclusiv dl Borrell, a comentat acordul nostru pozitiv, însă din anumite motive a considerat necesar și justificat să acuze Rusia de presiuni politice asupra Moldovei. Nu este așa. Sunt noi tentative de a interpreta realitatea”, a menționat Lavrov.