UPDATE Proteste în Belarus, după ce CEC a refuzat să înscrie doi candidați în cursa electorală. Mai mulți jurnaliști au fost reținuți
Full Article 2 minutes read

UPDATE Proteste în Belarus, după ce CEC a refuzat să înscrie doi candidați în cursa electorală. Mai mulți jurnaliști au fost reținuți

UPDATE: Cei doi doi jurnaliști ai postului Euroradio au fost eliberați. Este vorba despre Mihasi Ilin și Artem Maiorov, care au fost reținuți în timpul unei transmisiuni în direct. Aceștia filmau în piața Victoriei când mai mulți bărbați în civil au coborât dintr-un microbuz și i-au reținut.

Știrea inițială

În mai multe orașe din Belarus au izbucnit proteste, după ce Comsia Electorală Centrală (CEC) a refuzat să înscrie în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale doi dintre cei mai bine cotați contracandidați ai președintelui în exercițiu, Alexandr Lukașenko. Mai multe persoane au fost reținute, inclusiv jurnaliști.

Potrivit „Radio Svoboda”, în piața Independenței din Minsk s-au adunat câteva sute de manifestanți care au început să mărșăluiască în coloană. La scurt timp, polițiștii au închis parțial piața și au început să facă rețineri.

În afară de Minsk, demonstrații au avut loc la Brest, Moghilev, Gomel, Grodno, Molodecino și alte orașe din Belarus. Potrivit portalului tut.by, în cadrul acestora s-au adunat de la câteva zeci la câteva sute de oameni.

Doi jurnaliști ai postului Euroradio au fost reținuți în timpul unei transmisiuni în direct: Mihasi Ilin și Artem Maiorov. Aceștia filmau în piața Victoriei când mai mulți bărbați în civil au coborât dintr-un microbuz și i-au reținut. În timpul reținerii se aude cum unul dintre reporteri strigă „Suntem jurnaliști!”. Potrivit portalului euroradio.fm, docamdată nu se știe unde au fost transportați cei doi jurnaliști. Colegii lor au inițiat o colectare de bani pe internet pentru a le angaja avocați.

Ulterior, au fost reținuți și alți jurnaliști, de la cel puțin șapte instituții mass-media, inclusiv un cameraman de la BBC.

Alegerile prezidențiale din Belarus se vor desfășura pe 9 august. În cadrul cursei electorale au fost înregistratți cinci candidați, inclusiv președintele în exercițiu, Alexandr Lukașenko. Un alt candidat este Svetlana Tihanovskaya, soția bloggerului Serghei Tihanovski, care a afost arestat pentru violență față de un reprezentant al poliției.

Candidații care potrivit sondajelor aveau cele mai multe șanse de a-i face concurență lui Alexandr Lukașenko – Victor Babariko și Velerii Țepkalo nu au fost înregistrați de către CEC. Ambii se află în arest.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: