Mii de oameni au protestat pe bulevardul Rustaveli din Tbilisi împotriva deciziei guvernului de a amâna negocierile cu Uniunea Europeană până în 2028. Potrivit Jam News, protestele au fost reprimate violent de forțele speciale, care au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă, provocând răni mai multor participanți, inclusiv jurnaliști. Zeci de persoane au fost reținute, printre acestea se numără și răniți. Cu toate acestea, opoziția intenționează să continue protestele și în seara zilei de 29 noiembrie. Între timp, președinta Salome Zurabișvili a calificat decizia guvernului de a suspenda negocierile cu Uniunea Europeană drept „întoarcerea lor definitivă de la Europa către Rusia”.
Jam News scrie că toată noaptea, pe bulevardul Rustaveli din Tbilisi, mii de oameni au protestat împotriva deciziei guvernului din Georgia de a suspenda negocierile cu Uniunea Europeană până în 2028.
Împotriva demonstranților au fost folosite de mai multe ori tunuri cu apă și gaze lacrimogene. Zeci de protestatari, inclusiv jurnaliști și politicieni, au fost bătuți, a comunicat sursa.
Până la ora 8 dimineața, forțele speciale au eliberat bulevardul Rustaveli de protestatari. În timpul dispersării protestului, forțele speciale au vizat în mod special jurnaliștii. Potrivit sursei, jurnalistul postului de televiziune Formula, Guraa Rogava, a fost atacat de un membru al forțelor speciale în timp ce ținea microfonul în mână și transmitea în direct protestul.
Mai multe zeci de persoane au fost reținute, printre acestea se numără și răniți.
Experții presupun că în apa utilizată în tunurile de apă pentru dispersarea protestatarilor au fost adăugați iritanți chimici. Mai mulți participanți la manifestație au raportat arsuri pe față și corp după ce au nimerit sub jeturile de apă.
Proteste spontane nu au avut loc doar la Tbilisi dar și în alte orașe. La Tbilisi, protestatarii s-au adunat în trei locații – în fața parlamentului, a sediului central al partidului „Visul Georgian” și a administrației prezidențiale.
Opoziția intenționează să continue protestele și în seara zilei de 29 noiembrie, începând cu ora 19:00.
Președinta Salome Zurabișvili a declarat că se așteaptă la o reacție categorică din partea liderilor europeni ca răspuns la dispersarea violentă a protestului din Tbilisi, „care a vizat jurnaliști și lideri politici”. Zurabișvili a participat personal la protest și a cerut forțelor speciale să nu folosească forța împotriva participanților. Zurabișvili a calificat decizia autorităților de a suspenda negocierile cu Uniunea Europeană drept „întoarcerea lor definitivă de la Europa către Rusia”.
Potrivit sursei, aproximativ 80 de angajați ai Ministerului de Externe al Georgiei au semnat o declarație în care își exprimă dezacordul față de decizia guvernului de a opri procesul de aderare a țării la Uniunea Europeană până în 2028.
***
Pe 28 noiembrie, prim-ministrul Georgiei Irakli Kobakhidze a anunțat că țara sa amână negocierile de aderare la Uniunea Europeană până la sfârșitul anului 2028. Totodată, el a declarat că Georgia renunță la subvențiile bugetare din partea Uniunii Europene în această perioadă.
Decizia autorităților georgiene vine în contextul în care Consiliul European a anunțat recent că procesul de integrare a Georgiei este practic suspendat, atribuind vina partidului „Visul Georgian”. Liderii de la Bruxelles și din alte capitale europene au semnalat că nu pot sprijini deschiderea negocierilor de aderare până când Georgia nu va abroga legile care contravin valorilor și principiilor europene.
În același timp Parlamentul European a adoptat, pe 28 noiembrie, o rezoluție în care condamnă alegerile parlamentare din 26 octombrie din Georgia, o țară candidată la UE, pentru că nu au fost nici libere, nici corecte, reprezentând încă o manifestare a regresului democratic continuu al țării „pentru care partidul de guvernământ Visul Georgian este pe deplin responsabil”. Deputații europeni denunță numeroasele și gravele încălcări electorale, inclusiv cazurile documentate de intimidare a alegătorilor, de manipulare a voturilor, de interferență cu observatorii electorali și cu mass-media. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!