VIDEO Proteste masive împotriva Israelului în mai multe țări, inclusiv Turcia, Siria și Iran. Manifestanții cer începerea unui „război sfânt” contra evreilor
Full Article 3 minutes read

VIDEO Proteste masive împotriva Israelului în mai multe țări, inclusiv Turcia, Siria și Iran. Manifestanții cer începerea unui „război sfânt” contra evreilor

Mii de oameni au ieșit în stradă, după ce marți seara, 17 octombrie, un spital din Fâșia Gaza a fost bombardat – atac soldat cu moartea a cel puțin 800 de oameni. Manifestații împotriva Israelului, acuzat de grupările palestiniene de atac, au fost observate în Egipt, Tunisia, Iordania, Turcia, Siria, Liban, Yemen, Iran și Palestina. Protestatarii au scandat mesaje de tipul „răzbunare față de evrei” și au acuzat Statul Israel de genocid. De asemenea, unii arabi au cerut pornirea unui „război sfânt” împotriva evreilor din Israel, scrie Radio Svoboda.

În Istanbul, marți seara au fost organizate proteste în masă în sprijinul Autorității Palestiniene lângă Ambasada Israelului. Din videoclipurile apărute în mediul online pot fi observați oameni care se cățără peste gard. O mulțime ar fi  pătruns pe teritoriul ambasadei. Înainte de aceasta, s-au „împușcat” focuri de artificii în clădire. Există rapoarte că poliția a folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor, dar aceasta este o informație neconfirmată, scrie The Insider.

Manifestanții au cerut deschiderea coridoarelor umanitare către Gaza și, de asemenea, au strigat despre necesitatea de a trimite trupe turcești să ajute Autoritatea Palestiniană.

Cu o zi înainte, Consiliul Național de Securitate Israelian a cerut cetățenilor săi să părăsească de urgență Turcia din cauza amenințării cu atacuri teroriste.

Anterior, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut părților „să acționeze cu reținere și să se ferească de pașii impulsivi care vor duce la o escaladare a tensiunilor”. Vorbind la congresul partidului său, Erdogan a apelat în mod special la „orice încercare” de a deteriora „statutul istoric și religios” al Moscheii Al-Aqsa din Ierusalimul de Est.

De menționat că, anterior, reprezentantul mișcării de eliberare Hamas din străinătate, Khaled al-Mashaal, a cerut lumii islamice să organizeze demonstrații în fața ambasadelor israeliene din toate țările lumii.

Amintim că oficiali palestinieni au acuzat marți seara, 17 octombrie, Israelul de bombardarea unui spital din Fâșia Gaza, soldat cu circa 800 de morți. Detalii AICI. Premierul Israelului Benjamin Netanyahu a negat la rândul său că racheta ar fi fost lansată de armata Israelului: „Să știe lumea întreagă: teroriștii barbari din Gaza sunt cei care au atacat spitalul din Gaza şi nu armata israeliană”, a afirmat premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit unui comunicat al biroului său. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: