Israelul și grupările palestiniene se acuză reciproc de atacul asupra spitalului din Gaza. Numărul morților se ridică la cel puțin 800
Full Article 3 minutes read

Israelul și grupările palestiniene se acuză reciproc de atacul asupra spitalului din Gaza. Numărul morților se ridică la cel puțin 800

Israelul și Gaza se acuză reciproc de atacul armat asupra spitalului Al Ahli din centrul Fâșiei Gaza, soldat cu circa 800 de morți. Între timp, presa publică imagini care se presupune că ar ilustra momentul în care o rachetă lovește spitalul.

Premierul Israelului Benjamin Netanyahu neagă că racheta ar fi fost lansată de armata Israelului: „Să știe lumea întreagă: teroriștii barbari din Gaza sunt cei care au atacat spitalul din Gaza şi nu armata israeliană”, a afirmat premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit unui comunicat al biroului său.

Israel acuză „jihadul islamic” drept autor – o altă organizație islamistă armată prezentă în Fâșia Gaza. Armata israeliană (IDF) susține că spitalul a fost lovit de o rachetă (sau rachete) defecte lansate de grup.

Potrivit Al Arabiya, numărul morților se ridică la circa 800. Se presupune că un număr mare de victime s-ar afla și sub dărâmături.

Între timp, mii de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva atacului armat asupra spitalului din Gaza. Bombardamentul a fost condamnat inclusiv de ONU.

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk, a condamnat atacul, fără a da însă vina pe vreo parte, scrie BBC.

„Nu am cuvinte. Sute de oameni au fost uciși – îngrozitor – în această seară într-un atac masiv asupra spitalului Al Ahli din orașul Gaza. Printre cei uciși se numără pacienți, personal medical și familii care și-au căutat refugiu în și în jurul spitalului. Încă o dată – cel mai lipsit de apărare. Acest lucru este complet inacceptabil”, a declarat Volker Türk într-un comunicat.

La rândul său, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut, la forumul de la Beijing, la care sunt prezenți președintele chinez Xi Jinping și președintele rus Vladimir Putin, o încetare imediată a focului în Gaza „din motive umanitare”.

„Facem apel la o încetare imediată a focului umanitar pentru a atenua acest nivel epic de suferință umană. Prea multe vieți (au fost pierdute) și soarta întregii regiuni atârnă în balanță”, a spus secretarul general al ONU, citat de Radio Svoboda.

Înainte de acest discurs, Guterres a scris pe platforma X (fosta Twitter) că condamnă ferm atacul asupra Spitalului Al Ahli, care a dus la moartea a sute de civili. În același timp, Guterres nu a învinuit niciuna dintre părți pentru acest atac.

Amintim că oficiali palestinieni au acuzat marți seara, 17 octombrie, Israelul, de bombardarea unui spital din Fâșia Gaza. Imediat după atac, mii de palestinieni au ieșit în stradă în Cisiordania pentru a protesta. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: