VIDEO „Puteți cere demisii, puteți critica”. Maia Sandu explică de ce a dat în judecată o cetățeană 
Full Article 4 minutes read

VIDEO „Puteți cere demisii, puteți critica”. Maia Sandu explică de ce a dat în judecată o cetățeană 

Președinta Maia Sandu a declarat că oricine poate să-i critice politicile sau lucrurile pe care le spune „și este alta să faci acuzații, mai ales la adresa familiei”. „Puteți cere demisii, puteți critica dar există anumite lucruri de care și eu beneficiez ca și orice cetățean”, a comunicat șefa statului, în timpul noului produs video lansat pe 19 ianuarie. 

În timpul interviului, Maia Sandu a fost întrebată despre procesul de judecată intentat împotriva Anei Mihalache care, potrivit șefei statului, a răspândit informații false și denigratoare.

Oricine poate să critice politicile mele, oricine poate să critice măsurile pe care le întreprind, lucrurile pe care le spun. Astea sunt lucruri firești și asta înseamnă libertate de expresie. Atunci când ești denigrat, atunci când îți este denigrată familia ai dreptul ca orice cetățean, indiferent de funcția pe care o ocupi, să ceri socoteală. Deci eu cred că mai ales în aceste vremuri când falsurile ne inundă, când dezinformarea este la cote maxime, oamenii trebuie să-și asume această responsabilitate. Deci dacă ai făcut niște enunțuri – să ți le asumi. Deci este una să vii să spui „eu nu cred că politica Maiei Sandu este corectă în raport cu domeniul cutare sau domeniul cutare” și este alta să faci acuzații, mai ales la adresa familiei. Și dacă le-ai făcut, atunci să poți să mergi să susții prin dovezi ceea ce ai spus. Dacă nu, atunci trebuie să faci o declarație prin care îți retragi aceste acuzații. E un proces de judecată, așa cum fiecare alt cetățean poate să facă asta, așa poate face și președintele țării”, a comunicat Maia Sandu.

Eu am mai acționat în judecată. Altă dată am acționat în judecată atunci când am fost acuzată de corupție, când s-a spus că am luat bani. Nu am de ce să accept asemenea acuzații. Chiar nu cred că asta ține de libertatea de expresie, ca să faci acuzații false despre o persoană, să spui că a luat bani. Am câștigat acest proces. Am mers în judecată atunci când reprezentanți ai bisericii m-au atacat destul de urât, în campania din 2016. Și atunci am câștigat procesul de judecată. Iată acum am mers în judecată atunci când mi-a fost denigrată familia. Sigur, e un număr foarte mic de cazuri în care am mers în instanță comparativ cu numărul cazurilor în care am fost denigrată și criticată. Repet, nu este vorba despre critică. Este vorba despre altceva aici. (…) Puteți cere demisii, puteți critica dar există anumite lucruri de care și eu beneficiez ca și orice cetățean”, a conchis Maia Sandu.

Menționăm, pe 19 ianuarie, instituția prezidențială a anunțat că Maia Sandu lansează un nou produs video „prin care vor fi aduse în prim-plan discuții deschise despre provocările actuale, soluțiile propuse și pașii necesari pentru a depăși aceste încercări”. Produsul video este moderat de către expertul economic Natan Garștea.

***

Președinta Maia Sandu a acționat în judecată o femeie pe nume Anna Mihalachi, acuzând-o pe ultima că a răspândit pe online informații false și denigratoare care lezează cinstea, onoarea, demnitatea și reputația personală și profesională a sa și a defunctului său bunic, Mihail Sandu.

Este vorba despre un mesaj publicat de Anna Mihalachi pe pagina sa de Facebook, pe 14 octombrie 2024, în perioada campaniei electorale pentru turul I al alegerilor prezidențiale. Anna Mihalachi susținea în postare că Mihail Sandu ar fi fost „un pârâtor”, că ar fi pângărit biserica din localitatea sa și că ar fi dat foc la toate icoanele și cărțile bisericești. De asemenea menționa că Maia Sandu ar vinde Republica Moldova europenilor și americanilor, că ar trăda interesele naționale și ar obliga preoții să treacă la Mitropolia Basarabiei, făcând totodată apel la cetățeni să nu o voteze.

Pe online a fost scursă cererea prealabilă a președintei Maia Sandu către Anna Mihalachi. Surse oficiale au confirmat pentru NM autenticitatea documentului. Annei Mihalachi i s-a cerut să publice pe Facebook un mesaj în care să aducă scuze publice pentru declarațiile sale și să le dezmintă. De asemenea s-a solicitat un prejudiciu moral în valoare de 50 000 de lei, care să fie achitat în termen de 15 zile din momentul primirii cererii prealabile. Documentul menționa că, în cazul în care solicitările nu vor fi executate, Anna Mihalachi va fi acționată în judecată, ceea ce într-un final s-a și întâmplat. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: