UNIAN

VIDEO Putin, prima reacție, după ce un avion cu prizonieri ucraineni s-a prăbușit în Rusia: A fost doborât de Ucraina, este evident

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, susține că avionul militar IL-76, prăbușit în Rusia, ar fi fost doborât de antiaeriana ucraineană. Declarația a fost făcută în cadrul unei întâlniri, la Sankt Petersburg, cu studenții ruși care participă la campania militară rusă contra Ucrainei. Liderul de la Moscova a mai spus că serviciile secrete ucrainene ar fi știut că avionul transporta prizonieri militari, scrie Meduza.

„Serviciile secrete militare ucrainene cunoșteau că avionul transporta militari, 65 de prizonieri. Dar trebuiau să fie 190. Știind asta, au lansat un atac asupra avionului. Nu știu dacă au făcut-o deliberat sau dintr-o eroare, dar este evident că au făcut-o”, a spus Putin.

Liderul rus a exclus posibilitatea ca avionul să fi fost doborât din greșeală de antiaeriana rusă.

„Sistemele noastre de apărare antiaeriană prin definiție nu pot doborî un avion de-al nostru. Sunt prevăzute cu un sistem „amic-inamic” şi indiferent de câte ori operatorul apasă butonul, sistemele noastre de rachete antiaeriene nu funcționează”, a mai spus el.

Președintele Federației Ruse a spus că răspunsul exact va fi cunoscut „în câteva zile”. El a mai adăugat că Rusia regretă „doar piloții noștri”.

Precizăm că, pe 24 ianuarie, în regiunea Belgorod din Rusia s-a prăbușit un avion militar IL-76. Ministerul Apărării de la Moscova spune că la bord se aflau 65 de prizonieri de război ucraineni, care erau transportați pentru schimb, precum și șase membri ai echipajului și trei escorte. Toate persoanele, potrivit autorităților ruse, au murit.

Ministerul rus al Apărării a calificat prăbușirea avionului IL-76 drept un „act terorist” și a dat vina pe armata ucraineană pentru acesta. Autoritățile ucrainene nu au revendicat responsabilitatea pentru prăbușirea avionului, dar nici nu au acuzat Rusia de producerea accidentului aviatic.

Serviciile secrete militare ale Ucrainei au confirmat că Moscova și Kievul pregăteau un schimb de prizonieri pe 24 ianuarie, adăugând că partea ucraineană nu dispune de informații fiabile cu privire la persoanele aflate la bordul aeronavei IL-76. Vladimir Zelenski a anunțat că Kievul va insista asupra unei anchete internaționale pe acest caz.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Daniel Vodă

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, despre interdicția lui Ion Ceban în Schengen: „Nu e știrea zilei”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că interdicția de intrare în România și în spațiul Schengen a primarului Chișinăului, Ion Ceban, nu reprezintă o „știre a zilei”. El susține că, cel mai probabil, Ceban era deja informat despre această măsură înainte ca informația să fie făcută publică și că el ar trebui să ofere explicații. Totodată, Vodă a subliniat că informațiile transmise de instituțiile statului, inclusiv ale României, „se bazează pe fapte concrete”.

„Nu aș spune că este neapărat știrea zilei,” a afirmat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, în cadrul emisiunii Puterea a Patra.

El a explicat că toate detaliile legate de acest caz ar trebui să vină din partea lui Ceban și că probabil el știa deja despre această interdicție.

„Toate explicațiile referitor la acest caz ar trebui să le ofere domnia sa. Am văzut un video filmat, dar dumneavoastră, ca jurnalist, nu ați avut posibilitatea să adresați întrebări sau să faceți precizări. Nimeni din presă probabil nu a putut să o facă. Pentru mine, întrebarea centrală este că — pentru orice cetățean, când se aplică interdicția, persoana este informată. Deci, probabil, persoana a știut această informație înainte să devină publică, dar a ținut-o și nu a comunicat despre acest lucru”, a menționat Vodă.

Fiind întrebat „ce pericol” reprezintă Ion Ceban, întrucât acesta a fost argumentul autorităților române, Daniel Vodă a menționat:

„Cetățenii trebuie să fie atenți și pe viitor când unii politicieni ar putea să se prefacă și să aibă cu totul alte interese. Atunci când unele instituții ale statului, fie ale României, fie ale altor democrații cu instituții consolidate, transmit anumite informații, cu siguranță acestea se sprijină pe fapte”, a subliniat reprezentantul Guvernului.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. În presa din Moldova și România se vehiculează că ar fi vorba despre ex-jurnalista Natalia Morari și fostul premier Vasile Tarlev.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: