VIDEO Putin, prima reacție, după ce un avion cu prizonieri ucraineni s-a prăbușit în Rusia: A fost doborât de Ucraina, este evident
Full Article 2 minutes read

VIDEO Putin, prima reacție, după ce un avion cu prizonieri ucraineni s-a prăbușit în Rusia: A fost doborât de Ucraina, este evident

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, susține că avionul militar IL-76, prăbușit în Rusia, ar fi fost doborât de antiaeriana ucraineană. Declarația a fost făcută în cadrul unei întâlniri, la Sankt Petersburg, cu studenții ruși care participă la campania militară rusă contra Ucrainei. Liderul de la Moscova a mai spus că serviciile secrete ucrainene ar fi știut că avionul transporta prizonieri militari, scrie Meduza.

„Serviciile secrete militare ucrainene cunoșteau că avionul transporta militari, 65 de prizonieri. Dar trebuiau să fie 190. Știind asta, au lansat un atac asupra avionului. Nu știu dacă au făcut-o deliberat sau dintr-o eroare, dar este evident că au făcut-o”, a spus Putin.

Liderul rus a exclus posibilitatea ca avionul să fi fost doborât din greșeală de antiaeriana rusă.

„Sistemele noastre de apărare antiaeriană prin definiție nu pot doborî un avion de-al nostru. Sunt prevăzute cu un sistem „amic-inamic” şi indiferent de câte ori operatorul apasă butonul, sistemele noastre de rachete antiaeriene nu funcționează”, a mai spus el.

Președintele Federației Ruse a spus că răspunsul exact va fi cunoscut „în câteva zile”. El a mai adăugat că Rusia regretă „doar piloții noștri”.

Precizăm că, pe 24 ianuarie, în regiunea Belgorod din Rusia s-a prăbușit un avion militar IL-76. Ministerul Apărării de la Moscova spune că la bord se aflau 65 de prizonieri de război ucraineni, care erau transportați pentru schimb, precum și șase membri ai echipajului și trei escorte. Toate persoanele, potrivit autorităților ruse, au murit.

Ministerul rus al Apărării a calificat prăbușirea avionului IL-76 drept un „act terorist” și a dat vina pe armata ucraineană pentru acesta. Autoritățile ucrainene nu au revendicat responsabilitatea pentru prăbușirea avionului, dar nici nu au acuzat Rusia de producerea accidentului aviatic.

Serviciile secrete militare ale Ucrainei au confirmat că Moscova și Kievul pregăteau un schimb de prizonieri pe 24 ianuarie, adăugând că partea ucraineană nu dispune de informații fiabile cu privire la persoanele aflate la bordul aeronavei IL-76. Vladimir Zelenski a anunțat că Kievul va insista asupra unei anchete internaționale pe acest caz.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: