(VIDEO) Putin s-a arătat nemulțumit că Moldova face rezerve de gaz în depozitele din Ucraina
Full Article 2 minutes read

(VIDEO) Putin s-a arătat nemulțumit că Moldova face rezerve de gaz în depozitele din Ucraina

Președintele Rusiei Vladimir Putin a cerut Ministerului Energiei de la Moscova să cerceteze din ce motiv Moldova păstrează o parte din gazul cumpărat din Rusia pe teritoriul ucrainean. Declarația a fost făcută pe 7 decembrie la ședința Consiliului pentru drepturile omului.

„Ei înșiși [Moldova, nota redacției] duc lipsă de gaz. Și nu e clar de ce, în aceste condiții, o parte din gazul lor, moldovenesc, pe care îl primesc de la noi, după cum spun ei, îl păstrează pe teritoriul Ucrainei. Pur și simplu trebuie de lămurit aceste lucruri și voi ruga Ministerul Energiei să urmărească mai atent”, a declarat Putin.

Liderul rus a mai spus că, timp de mulți ani, Rusia furnizează gaz Transnistriei „practic gratis”.

Amintim că, la începutul lunii noiembrie, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că Energocom a procurat 5,6 milioane de metri cubi de gaze naturale, care au fost transferate prin punctul de livrare Budnice din Slovacia, la frontieră cu Ucraina. Acestea completează stocurile de rezervă pe care le face Energocom pentru a asigura Republica Moldova cu necesarul de gaze naturale pentru această iarnă și contribuie la independență energetică a țării noastre. În acel moment, stocurile de gaze naturale, efectuate de Energocom, constituiau 157 milioane m3, ceea ce ar ajunge pentru aproximativ o lună de iarnă.

Tot vicepremierul Andrei Spînu a anunțat, o lună mai târziu, că din 5 decembrie, Guvernul nu va mai face public volumul rezervelor de gaz de care dispune Republica Moldova, din motive de securitate. Spînu a precizat că, în acest moment, volumul stocat este suficient pentru două luni.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: