screenshot/Democrația Acasă

(VIDEO) Rate mai mari pentru „Prima Casă”. Protest în fața Guvernului și soluțiile de urgență prezentate de ministrul Economiei

Câteva zeci de persoane au protestat în dimineața de 13 iulie, în fața Guvernului, față de creșterea ratei dobânzii la creditele oferite prin programul guvernamental „Prima Casă”. Oamenii susțin că nu pot face față cheltuielilor. În timpul manifestației, ministrul Economiei Sergiu Gaibu a participat la un briefing și a prezentat soluțiile identificate de Executiv pentru susținerea beneficiarilor programului. Printre acestea – limitarea ratei dobânzilor. 

Imagini live din timpul protestului organizat în fața Guvernului a difuzat Vasile Costiuc, liderul Partidului „Democrația Acasă”. Câțiva participați au relatat în fața camerei de luat vederi că au ajuns într-o situație disperată, după ce, din 1 iulie 2022, rata dobânzii la creditele ipotecare și cele oferite prin programul guvernamental „Prima Casă” au crescut cu 5,35 puncte procentuale.

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, majorarea se datorează faptului că rata de referinţă a crescut de la 4,12 la sută până la 9,47 procente. Oamenii, însă, susțin că nu pot face față acestor cheltuieli, mai ales că și scumpirile se resimt și la nivel de facturi, precum și produse alimentare.

Până acum achitam 5400. Acum e 7300 rata lunară. Plus, jumătate dintre noi cred că mai au câte un credit de consum. Noi achităm suplimentar un credit de 2100 de lei”, a povestit o femeie.

În luna septembrie 2021 am luat apartamentul și mi s-a dat creditul conform salariului. Trebuia să achit 4700 lunar – jumătate de salariu pentru cheltuielile de consum. Iarna trecută s-a ridicat cu 300 de lei lunar – la 5000. Și acum încă 2600”, a relatat un alt demonstrant.

Soluțiile Ministerului Economiei

Între timp, ministrul Economiei Sergiu Gaibu a prezentat soluțiile Guvernului pentru beneficiarii „Prima Casă”. Astfel, majorarea ratei dobânzilor pentru creditele active în programul Prima Casă va fi limitată. Ministerul Economiei a elaborat un proiect de lege prin care se propune atenuarea șocului asupra societății, ca urmare a majorării indecelui de referință pentru stabilirea ratei maxime a dobânzii pentru programul ”Prima Casă”.

În condițiile actuale, rata dobânzii a crescut cu 5,35 puncte procentuale, de la 7.37% la 12.72%. Ca urmare a aprobării proiectului de lege, creșterea dată este limitată la 4 puncte procentuale pe parcursul a 6 luni, și 6 puncte procentuale pe parcursul a 12 luni consecutive. Astfel, creșterea dobânzii va fi redusă cu 1.35 puncte procentuale sau cu circa un sfert din creșterea aplicabilă conform condițiilor inițiale stabilite de programul ”Prima casă”. Potrivit legii, rata dobânzii este revizuită de două ori pe an.

Suplimentar, până la aprobarea proiectului de lege, în cadrul ședinței Comisiei Situații Excepționale, va fi emisă o dispoziție prin care se va stabili limita maximă a ratei dobânzii anuale pentru creditele acordate în cadrul Programului de stat ”Prima Casă”. Valoarea acesteia nu va depăși 11,37%. Adică cu 1.35 puncte procentuale mai puțin decât conform condițiilor standard ale programului ”Prima casă”. Limitarea dată va fi aplicată începând cu 1 iulie 2022, iar dobânzile sporite vor fi reajustate la prevederile Comisiei Situații Excepționale.

Totodată, pentru cele 4 puncte procentuale de creștere admise, Guvernul dezvoltă un mecanism de compensare a acestei creșteri pentru beneficiarii Programului. Valoarea compensației va fi în mărime de 50% din diferența ratei lunare majorate și a ratei lunare anterioare.

Guvernul actual nu a majorat marja maximă aplicabilă de bănci, aceasta rămânând la nivelul anului 2021. Marja maximă a băncilor, de la 2% la 3%, a fost majorată de Guvernul anterior, prin Hotărîrea nr.938 din 2020. Guvernul actual atenuează deficiențele programului Prima Casă, care, din păcate supun riscului cetățenii exact în timpurile cele mai dificile”, a precizat ministrul Economiei, Sergiu Gaibu.

În prezent, programul are 7601 beneficiari și un sold al creditelor în valoare de 3,8 mild. lei.

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Pe bicicletă, de la Iași la Chișinău și înapoi: acțiunea unor cicliști amatori, la care s-au alăturat polițiști din R. Moldova și România VIDEO

În aceste zile, 100 de cicliști amatori pedalează din Iași până la Chișinău și înapoi, într-o tură simbolică pentru a promova mersul pe bicicletă ca mod alternativ de transport și responsabilizarea tuturor celor care aleg deplasarea pe două roți. La eveniment s-au alăturat și polițiști din Republica Moldova și România.

Poliția Republicii Moldova a anunțat că, în aceste zile, 100 de cicliști amatori pedalează din România până la Chișinău și înapoi, într-o tură simbolică care promovează mersul pe bicicletă ca mod alternativ de transport, dar și responsabilizarea tuturor celor care aleg deplasarea pe două roți.

„În acest context, s-au alăturat și colegii noștri din cadrul Inspectoratului de Securitate Publică a IGP și împreună am arătat că, dincolo de granițe, siguranța și educația rutieră sunt obiective comune. (…) Prezența colegilor polițiști pe bicicletă are scopul de a contribui la reducerea numărului de accidente rutiere în rândul bicicliștilor, prin vizibilitate crescută și conștientizare publică, dar și colaborarea între instituții și întărirea relațiilor dintre polițiile din România și Republica Moldova”, au comunicat reprezentanții poliției din Republica Moldova.

Poliția Română a spus că a ales să sprijine participanții pe tot parcursul traseului, cu polițiști care pedalează peste 300 de kilometri alături de cicliștii amatori.

Conform poliției din România, organizatorul acestui eveniment este jurnalistul Lucian Mîndruță. „Este o tură de vizibilitate. Nu blocăm traficul, doar îl convingem să ne observe. Să înțeleagă că și noi avem un loc pe drum”, a comunicat Lucian Mîndruță.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: