Alexei Arestovici, consilier în cabinetul președintelui Ucrainei și o portavoce a Kievului de la începutul războiului declanșat de Rusia, susține că Moscova ar urmări ocuparea Odesei, iar pentru realizarea acestui scenariu nu este exclusă ocuparea Transnistriei. Oficialul ucrainean consideră că Chișinăul ar putea avea mari neplăceri în acest caz, iar o soluție ar fi ca autoritățile R. Moldova să ceară ajutorul României și Ucrainei în cazul escaladării situației.
„În sfârșit atmosfera de luptă s-a schimbat. Asta pentru că a apărut subiectul Transnistria. Ne așteptăm la intensificarea provocărilor din partea Rusiei. Despre ce vorbim dacă fețele oficiale, unii deputați ai Dumei de Stat spun că trebuie să ocupe Moldova. Au făcut o prostie cu podul de la Belgorod-Dnestrovsk, cu intenția evidentă de a îi împiedica pe ai noștri să ajungă acolo. Atunci la ce să ne așteptăm? La faptul că ar putea recurge la o operațiune cu desant, cu intrarea directă în Transnistria”, a declarat oficialul ucrainean.
Întrebat dacă este de părere că trupele ruse ar putea încerca să ia cu asalt Chișinăul, Arestovici a răspuns:
„Ar putea să încerce să se deplaseze spre Odesa, însă noi nu vom permite acest lucru. Ca să nu speculăm – important este că noi conștientizăm că au adăugat o nouă direcție operativă. Idioți. „Trebuie să ocupăm Moldova”, spun fețele oficiale de rang înalt ale Federației Ruse. Minunat. Vor adăuga încă o țară, pe lângă Ucraina, în care este declanșată agresiunea militară. Asta neținând cont de Georgia, Belarus, etc. Foarte bine, așteptăm cu nerăbdare. Dacă sunteți atât de idioți ca la degetele rupte să mai adăugați unul. Nu le putem pune bețe-n roți „patrioților”. Este clar că nu a mai rămas logică militară, doar politică. Trebuie să „vândă” ceva pentru 2 mai – ziua tragediei de la Odesa, să „vândă” ceva pentru 9 mai. Este evident că se mișcă în direcția Odesei”.
La întrebarea dacă ar fi în stare trupele care se află în prezent în Transnistria să ajungă la Chișinău, considerul prezidențial a spus:
„Moldova ar putea avea mari neplăceri. În opinia mea, cel mai bun lucru pe care îl poate face Moldova în acest caz este să ceară ajutorul Ucrainei și al României. Evident – România, pentru că, de facto, este același popor. Mulți din Moldova s-ar putea opune, pentru că mulți sunt de părere că este un popor distinct. Limba, însă, la sigur e aceeași. Este clar că moldovenii sunt o țară aparte, fără îndoială. Însă românii le sunt apropiați ca popor și la sigur vor dori să îi apere. Iar România este țară NATO, țară UE, aici ar putea fi și mai vesel. Dar trebuie să înțelegem că și pentru noi Moldova este un vecin apropiat, al cărei destin nici pe departe nu ne este indiferent. Așa că ne pot cere și nouă ajutorul”.
„- Dar ar putea Ucraina să ia cu asalt Transnistria?”, a precizat moderatorul.
„Ne-am descurca, dacă ar fi nevoie. Este un teritoriu al Moldovei, nu ne putem permite nici măcar să facem declarații de acest fel. Numai după adresarea părții moldovenești”
„- Vorbim teoretic. De câte trupe ar fi nevoie?”, a insistat interlocutorul lui Arestovici.
„Ne-am descurca. Cât ai pocni din deget. Și nu-i”, a conchis consilierul de la Kiev.