Încă de la primele ore ale zilei, unii dintre participanții la acțiunea „Regimentul nemuritor”, oranizată în centrul capitalei, au fost documentați de oamenii legii pentru purtarea panglicii bicolore. Oamenii s-au arătat nemulțumiți, întrucât consideră că panglica sfântului Gheorghe nu susține agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, ci este un simbol care amintește de oamenii căzuți în cel de al Doilea Război Mondial.
„De ce nu se poate să purtăm această panglică? El a luptat pentru ca astăzi să fie pace. Eu sunt contra războiului. Din câte eu cunosc, Curtea Constituțională a decis că panglica Sfântului Gheorghe poate fi purtată deschis. Am auzit într-un interviu de-a lui Igor Dodon. Arătați-mi în baza cărei legi mă obligați să scot lenta? Eu înțeleg că e serviciul dumnevoastră, însă în baza carei legi mă obligați să fac acest lucru. Scrie-ți amenda pe numele străbunicului meu înmormântat la Doina”, s-a revoltat o femeie.
„Dacă dumnevoastră nu o să respectați legea, o să fiți amendați. Eu v-am avertizat, scoate-ți vă rog panglica”, a declarat polițistul.
Unii participanți au dat dovadă de ingeniozitate, iar panglica Sf. Gheorghe a devenit din negru-oranj în galben-verde.

***
Din 20 aprilie, la inițiativa Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), pe teritoriul Republicii Moldova este interzisă confecționarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe și a literelor Z și V, utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina. Persoanele fizice care vor sfida noua lege pot fi sancționate cu amendă de la 4500 la 9000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore.
În privința persoanelor cu funcție de răspundere poate fi aplicată amenda de la 9000 la 18 000 de lei și, respectiv, în privința persoanelor juridice amendă de la 18 000 la 30 000 de lei.
Pe 11 aprilie, Curtea Constituțională a decis că panglica Sfântului Gheorghe poate fi purtată deschis, atâta timp cât nu promovează agresiunea militară sau crimele împotriva umanității. Curtea s-a convocat în ședință în urma sesizărilor depuse, în 2022, de deputații socialiști Adrian Lebedinschi și Grigore Novac și a unuia dintre cetățenii amendați.
Șeful Inspectoratului General al Poliției al MAI, Viorel Cernăuțeanu, declarase că panglica bicoloră, fiind un simbol al invaziei ruse în Ucraina, este interzisă, iar persoanele care o vor purta riscă să fie sancționate.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!