UPDATE Sindicatele vor protesta luni în fața Parlamentului, după ce premiul anul pentru bugetari a fost anulat
Full Article 2 minutes read

UPDATE Sindicatele vor protesta luni în fața Parlamentului, după ce premiul anul pentru bugetari a fost anulat

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) va organiza un protest în fața Parlamentului. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă din 5 decembrie. Motivul nemulțumirii este faptul că Guvernul a decis să anuleze premiul anual pentru angajații din sectorul bugetar. Protestul va avea loc între orele 9:30 – 11.30.

UPDATE (17:30) Contactat de NM, ministrul Muncii Marcel Spatari a declarat: „Politica privind salarizarea în sectorul bugetar ține de Guvern în general și Ministerul Finanțelor în particular. Noi ne dorim ca salariații din sectorul bugetar să primească salarii cât mai mari și să fie cât mai eficienți și productivi, dar salarizarea acestora ține de cadrul de resurse disponibil și este gestionat de Guvern în mod centralizat prin Ministerul Finanțelor”.

Știrea inițială

„Examinând avizele Guvernului la amendamentele acestor legi anuale importante, putem concluziona despre lipsirea de dreptul de a beneficia de premiul  anual nu doar aferent rezultatelor anului 2020, dar și despre incertitudinea achitării premiul anual aferent anului 2021 în anul curent, fapt care este inadmisibil, mai cu seamă în contextul în care majorarea valorilor de referință este planificată de doar 5,6% – 5,9% în condițiile în care prețurile medii de consum doar în perioada a 10 luni ale anului 2021 au crescut cu 8,29%, urmând să crească până la finele anului, pornind de la majorarea tarifelor la resursele energetice care vor afecta puterea de cumpărare a populației în ansamblu”, au concluzionat reprezentanții CNSM.

În contextul celor menționate, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova solicită Parlamentului Republicii Moldova:

  1. Menținerea prevederii, prin care personalul din unitățile bugetare va beneficia de premiu anual pentru rezultatele activității anului precedent, proporțional timpului efectiv lucrat în anul respectiv, cu intrarea în vigoare imediată a modificării date, fapt care ar permite acordarea premiului anual pentru rezultatele anului 2020.
  2. Alocarea mijloacelor financiare suplimentare pentru acordarea premiului anual pentru rezultatele anului 2020 în decembrie 2021, pentru salariații din sectorul bugetar.

Concomitent, sindicaliștii au solicitat o întrevedere cu președintele Parlamentului și președinții comisiei parlamentare economie, buget și finanțe; comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie și comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media pentru discutarea subiectului în cauză.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: